Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kapustą i grzybami. Oto idealny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie 2023

S
W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, na większości stołów królują jednak podsmażone na rumiano
W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, na większości stołów królują jednak podsmażone na rumiano Grzegorz Dembiński
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami. Boże Narodzenie coraz bliżej, a Ty szukasz sprawdzonego przepisu? Krok po kroku podpowiadamy, jak zabrać się za ciasto na pierogi oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Nasz farsz jest nie tylko pyszny, ale także uniwersalny - możesz go wykorzystać nie tylko do wigilijnych pierogów, ale również do uszek!

Pierogi z kapustą i grzybami

Bez nich dzisiaj nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu, ale nasi przodkowie wcale nie zajadali się pierogami w wigilię. Na ich talerzach, w XVII i XVIII wieku, królowały bowiem gotowane słodkowodne ryby z sosami. Co ciekawe, według legendy, pierogi zawdzięczamy dominikaninowi. Mowa o św. Jacku Odrowężu, który zachwycił się nimi w Kijowie.

Szykując się na zakupy sprawdź, co przyda się do zrobienia wigilijnych pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami składniki

Ciasto:

  • dwie szklanki mąki pszennej typ. 500
  • ciepła, przegotowana woda (1,25 szklanki)
  • łyżka miękkiego masła
  • odrobina oleju
  • odrobina soli

Farsz:

  • kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • ok. dwie cebule pokrojone w kostkę
  • dwie łyżki oleju
  • pieprz, sól - do smaku (opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie, marchewka słodka)

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami

  1. Ciut wcześniej trzeba pomyśleć o przygotowaniu grzybów na farsz. Płuczemy je i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy w dużym naczyniu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w suche i chłodne miejsce). Odsączone grzybki kroimy w cienkie paseczki. Siekamy. Wskazówka: nie wylewajmy wody z płuczenia grzybów - o ile nie jest zbyt gorzka, przyda się do kapusty.
  2. Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy grzyby - smażymy jeszcze z dwie minuty.
  3. Płuczemy kapustę w zimnej wodzie. Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy nożem, wrzucamy do garnka. Dodajemy pieprz, opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy wodę z moczenia grzybów. Jeśli jest gorzka, zamiast niej - półtorej szklanki ziemnej wody. Dodajemy cebulkę z grzybkami. Mieszamy.
  4. Całość gotujemy do miękkości (około godziny). Pamiętajmy o tym, by kapustę od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką.
  5. Gotowy farsz studzimy.

Ciasto na pierogi

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę soli. Do bardzo ciepłej wody dodajemy z dwie łyżki masła - kiedy się rozpuści, wlewamy to do miski z mąką. Zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy na pół godziny.
  2. Są przepisy, które mówią, że warto dodać jajko bądź żółtko.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 milimetry i posypujemy mąką.
  4. Szklanką lub kieliszkiem wycinam krążki. Na ich środek nakładamy łyżeczkę farszu, następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi (falbanka).
  5. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 3 minuty, wyjmujemy z garnka i odsączamy z nadmiaru wody. Możemy je podawać podsmażone na rumiano na oleju z cebulką.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska