W skrócie
Zanim zaczniesz gotować zupę z borowików. Upewnij się, co do ich pochodzenia i gatunku. Warto wybierać te ze sprawdzonego źródła lub po grzybobraniu zasięgnąć opinii specjalisty, który potwierdzi ich rodzaj. Borowiki można pomylić z trującymi okazami. Na szczęście, gdy już będziesz mieć pewność, możesz cieszyć się smakiem wyrazistej zupy borowikowej.
Zupa borowikowa – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g borowików,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 marchewka,
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz czarny do smaku,
opcjonalnie: 150 ml kwaśnej śmietany 18 procent.
Jak zrobić zupę borowikową?
Sposób przygotowania:
Borowiki oczyść, umyj, zdejmij skórkę i cienko pokrój.
Grzyby posól i wymieszaj.
Posiekaj cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię o grubym dnie z łyżką oleju rzepakowego.
Cebulę wrzuć na patelnię i zarumień, następnie wsyp grzyby i smaż do momentu, aż grzyby się zarumienią.
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć do niego warzywa.
Przez chwilę smaż, następnie dorzuć grzyby z cebulą i zalej bulionem.
Na patelni po smażeniu grzybów z cebulą dodaj masło, wsyp mąkę i zrób jasnozłotą zasmażkę.
Rozrzedź powstałą masę odrobiną gotującej się zupy.
Powstałą zasmażkę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę borowikową możesz także zabielić zahartowaną śmietaną.
Wystarczy wymieszać łyżeczkę śmietany wymieszać z gorącą zupą. W ten sposób ogrzejesz ją przed dodaniem całej śmietany do zupy.
Gotową zupę borowikową przelej do talerzy, dodaj ugotowany oddzielnie makaron jak do rosołu i ozdób posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Zupa borowikowa jako krem
Tak przygotowaną zupę możesz zmiksować na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Sprawdza się także blender kielichowy, choć zupa powinieneś przestudzić, zanim wlejesz ją do urządzenia. Polecam także częściowe przetarcie warzyw, aby ją zagęścić, a grzyby pozostawić w całości. Poza sezonem zupę borowikową możesz też zrobić z suszonymi grzybami. Pamiętaj, aby wcześniej je namoczyć przed ugotowaniem.
Dodatki do zupy z borowików
Poza makaronem zupę borowikową podaje się z ugotowaną kaszą gryczaną albo pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Ponadto możesz borowiki wymieszać z innymi grzybami leśnymi. Szczególnie gdy nie masz wystarczającej ilości szlachetnych borowików. Wtedy powstanie równie pyszna zupa grzybowa. Ciekawostką jest, że do zupy borowikowej niektóre gospodynie dodają zielony groszek, który nadaje daniu słodkości.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Co się stało z Piotrem Kupichą?! Mała zmiana, a już trudno go rozpoznać | ZDJĘCIA
- Przetakiewicz paraduje z bobrem na głowie. "Arystokracka" balanga u Ferensteinów
- Hanna Lis uciekła z kraju. Teraz nęci Polaków długimi do nieba nogami | ZDJĘCIA
- Tak naprawdę zachowuje się Steczkowska, gdy gasną kamery. Zobaczcie WIDEO