Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne - lista 12 tradycyjnych dań, które powinny znaleźć się na stole. Zobacz tradycyjną listę

Strefa Agro
pixabay.com/Anrita1705
12 potraw utożsamianych z 12 miesiącami roku i 12 apostołami zgodnie z polską tradycją ma znajdować się na świątecznym stole. Dania na Wigilię towarzyszy przede wszystkim z udziałem ryb, kapusty, maku. Wydaje się, że 12 to dużo? Sprawdźcie listę potraw i okaże się, że wszystkie lub prawie wszystkie co roku u was goszczą.

Wigilijne menu będzie się różniło nie tylko w poszczególnych rejonach Polski, ale nawet w 2 sąsiednich domach. Inne będą tradycje rodzinne, upodobania kulinarne. Jest jednak dość uniwersalne zestawienie dań, które stawiamy na stole w dniu Wigilii Bożego Narodzenia.

Lista 12 potraw wigilijnych

  1. Barszcz wigilijny z uszkami
  2. Zupa grzybowa
  3. Pierogi z kapustą i grzybami
  4. Kapusta z grochem lub z grzybami
  5. Karp smażony lub w galarecie
  6. Ryba po grecku
  7. Śledź w śmietanie lub oleju
  8. Kluski z makiem
  9. Makowiec
  10. Piernik staropolski
  11. Kompot z suszu
  12. Kutia

To też może Cię zainteresować

Szczególna symbolika wigilijnych potraw

Zgodnie z polską tradycją kolacja poprzedzająca pierwszy dzień Bożego Narodzenia jest postna, przyrządza się ją z płodów ziemi. Wigilijne potrawy, a dokładniej ich składniki mają swoją symbolikę. Na wsiach była szczególna: "Z tego co w lesie, ogrodzie, sadzie, polu i wodzie. Spożywane z wielką powagą i namaszczeniem miały zapewnić dostatek i obfitość. Na pomyślność i urodzaj umieszczano pod stołem wigilijnym żelaza (lemiesze pługa, kosy, sierpy, siekiery). Nad stołem wieszano świat - kolorową ozdobę wykonaną z posklejanych opłatków", opisuje Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu.

Muzeum Regionalne w Iłży pisząc o obrzędach zimowych, wskazuje na szczególny czas Bożego Narodzenia: "Na stole wigilijnym pojawiało się 12 potraw, by wszystko obrodziło w następnym roku. Wśród nich znajdziemy ziarna zbóż głównie pszenicy i owsa, kapustę, miód, suszone grzyby, ryby. Ziarna zbóż były niezwykle ważne ich obfitość na stole wigilijnym to urodzaj przez cały rok".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska