Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto prosty przepis na chleb bez drożdży, na zakwasie albo sodzie, który zrobisz w domu [26.02]

Strefa Agro
pixabay.com/cat6719
Zapach świeżo upieczonego chleba roznoszący się po domu to sama przyjemność. Czy to musi być skomplikowane? Otóż nie! Domowy chleb można przygotować, nawet jeśli nie mamy w swoich zapasach drożdży, wystarczy odpowiedni przepis. Mamy dla was takie propozycje.

Pierwszy z przepisów, jakie chcemy przedstawić, to chleb na zakwasie, czyli bardzo tradycyjna receptura. Zakwas można kupić gotowy albo przygotować samodzielnie. Potrzebna nam będzie foremka do pieczenia. Smarujemy ją tłuszczem i obsypujemy mąką albo tartą bułką.

Składniki potrzebne do chleba:

  • 0,5 kg mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7-8 łyżek zakwasu
  • 1,5 szklanki letniej wody

Jak zrobić chleb bez drożdży, na zakwasie?

  1. Mąką, sól, zakwas i woda trafiają do jednej miski. Mieszamy wszystkie te składniki łyżką. Nasze ciasto chlebowe powinno być gęste i klejące.
  2. Przekładamy je do foremki, a wierzch wygładzamy. Sprawdzi się tu mokra dłoń. I zostawiamy na kilka godzin (ok. 4-5) do wyrośnięcia pod przykryciem (może być nawet folią).
  3. Sprawdzamy czy ciasto w foremce urosło. Jeśli nie zwiększyło objętości, czekamy jeszcze ok. godzinę.
  4. Wierzch lekko moczymy i posypujemy ziarnami np. słonecznika lub płatkami owsianymi (co kto lubi).
  5. Pieczemy godzinę w temperaturze 210 stopni.

Chleb na sodzie - przepis

Ten przepis jest z pogranicza - między chlebem a bułką. Czego potrzebujemy?

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka (standardowa szklanka = 250 ml)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko

Piecz - nie tylko chleb

Materiały promocyjne partnera

Łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy. Wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie. Przekładamy do foremki keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy przez godzinę. Bez obaw, ta wersja ciasta chlebowego z założenia jest dość kleista, rzadka przed upieczeniem.

Dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy środek jest gotowy, a tym samym nasz chleb bez drożdży upieczony. Świadczył o tym będzie wyjęty po wbiciu w ciasto suchy patyczek.

Jak zrobić domowy makaron?

Twoja okazja na komfortowe pieczenie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska