Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosty przepis na pączki, które zawsze wychodzą pyszne. Tłusty czwartek 2021

Agata Wodzień
Bez trudu znajdziemy dziesiątki przepisów na pączki - z czekoladą, owocami, twarogiem, wersje dietetyczne czy warzywne. Ale my tym razem stawiamy na tradycyjną recepturę. Krok po kroku podajemy przepis na tradycyjne pączki, którym trudno będzie się oprzeć. Ich jedzenie w tłusty czwartek to przecież zwyczaj, który nie musi budzić wyrzutów sumienia, nawet wśród dbających o linię. To, jakie nadzienie wybierzecie do waszych pączków? Marmolada? Konfitury z róży czy może domowe powidła?

Na tydzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, w czwartek przed Środą Popielcową, mamy w Polsce Tłusty Czwartek. Zajadając się głównie pączkami i faworkami zaczynamy ostatni tydzień karnawału. A gdyby w tym roku te kupne zastąpić przygotowanymi własnoręcznie? Z konfiturą różaną, malinami albo czekoladą? Wypełnienie pączka zależy tylko od Was.

Składniki na pyszne tradycyjne pączki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 7 łyżek masła
  • łyżka wódki lub octu
  • 1 szklanka przegotowanego ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • smalec do smażenia (można zastąpić olejem)
  • konfitura z róży do smażenia
  • cukier puder wymieszany z wanilią
  • skórka pomarańczy lub cytryny

Jak zrobić pączki krok po kroku?

  • Potrzebna nam będzie oczywiście miska i łyżka do mieszania składników, a także pałka do ucierania. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i ćwiercią szklanki mleka. Przykrywamy i zostawiamy w cieple.
  • Z cukru i żółtek przygotowujemy kogel-mogel, mieszamy z pozostałym mlekiem.
  • Mąkę i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże. Możemy w tym momencie dodać także cytrusowy posmak - startą skórkę cytryny lub pomarańczy.
  • Całość mieszamy, dodajemy wódkę/ocet. Wyrabiamy ciasto do chwili, kiedy będzie gładkie i lśniące.
  • Przykrywamy ciasto na pączki ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Podwoiło objętość? Można działać dalej.
  • Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy małe kawałki ciasta, rozpłaszczamy i na taki placuszek nakładamy konfiturę. Końce zbieramy do siebie i sklejamy. Formujemy kulkę.
  • Surowego jeszcze pączka odkładamy na deskę posypaną mąką (zlepieniem do dołu). Zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Rozgrzewamy smalec. Pączki smażymy na średnim ogniu, po zarumienieniu przewracamy widelcami.
  • Pączki wyjmujemy na pergamin lub papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu - posypujemy cukrem z dodatkiem wanilii.

Smacznego!

Niektóre przepisy mówią o tym, żeby pokrojoną laskę wanilii włożyć do cukru na kilka dni. Jeśli nie chcecie tyle czekać, proponujemy zetrzeć zwykły cukier z wanilią, który można kupić w torebkach. Do utarcia można wykorzystać młynek do kawy albo pałkę do ciasta i miskę.

Prosty przepis na pączki, które zawsze wychodzą pyszne. Tłusty czwartek 2021

Jeśli spojrzymy na naszą kulinarną historię, to okaże się, że w okresie staropolskim to nie pączkami i faworkami zajadali się nasi przydkowie. Szlachta i mieszkańcy miast stawiali na tłuste, mięsne dania - pieczenie, szynki, wędzoną słoninę. Na wsiach było kromniej, posiały się jednak kasze i kapusta okraszone skwarkami. Więcej o dawnych tradycjach końca karanawału przeczytacie tu:

To też może Cię też zainteresować

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska