reklama

Przepis na barszcz wigilijny. Taki tradycyjny zrobimy na własnym zakwasie [16.12.2019]

AGW
Do świąt Bożego Narodzenia jeszcze kilkanaście dni, ale jeśli chcemy przygotować w 2019 roku od podstaw prawdziwy, tradycyjny barszcz według przepisu naszych babć, to trzeba szybko zabrać się do pracy! Podstawą jest zakwas, a ten wymaga czasu. Mamy dla Was przepis na wigilijny, czyli postny barszcz z zeszytu babci Krysi.

Czerwony barszcz, grzybowa, czasem rybna - to te zupy przygotowujemy na kolację wigilijną w Polsce. Zajmiemy się barszczem, który najczęściej 24 grudnia podajemy z uszkami, pasztecikami, niekiedy z makaronem. Polskim zwyczajem jest postna wigilia, a skoro postna, to nasz barszcz czy grzybowa nie powstanie na bazie mięsnego bulionu. Potrzebny nam zakwas, to najbardziej czasochłonna podstawa naszej zupy.

Zakwas potrzebuje czasu, a do Bożego Narodzenia zostaje kilkanaście dni. Nie ma na co czekać. Nie macie czasu na przygotowanie własnego? Można taki kupić w sklepach i przejść do drugiej części przepisu.

Przepis na wigilijny postny barszcz. Zaczynamy od zakwasu

Zakwas to baza. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku składników: buraków, kromki razowego chleba, przypraw i oczywiście wody. A teraz dokładniej.

Składniki na zakwas buraczany:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1,5 litra wody przegotowanej, przestudzonej
  • ziele angielskie x 7
  • liść laurowy x 5
  • 3-4 ząbki czosnku przekrojonego w poprzek
  • sól 1 płaska łyżeczka

Jak zrobić zakwas buraczany krok po kroku?

  1. Zaczynamy od umycia i obrania buraków. Następnie kroimy je w grube plastry.
  2. Układamy buraki w naczyniu - najlepiej kamiennym, ewentualnie ceramicznym czy szklanym. Ziele i liście układamy między plastrami buraków.
  3. Przestudzoną wodę mieszamy z solą i tym roztworem zalewamy buraki. Niektórzy zamiast razowego chleba dodają łyżkę wody z kiszonych ogórków albo kapusty. To przyspiesza proces kiszenia buraków.
  4. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na tydzień. Im nasza "mikstura" będzie miała cieplej, tym krócej trzeba będzie czekać. Jeśli zbiera się piana - zbieramy ją codziennie.
  5. Roztwór jest ciemny? Czyli zakwas gotowy! Przelewamy go przez sitko z gazą. Zamknięty w słoiku wytrzyma jeszcze do Nowego Roku :)

Bez dodatku wody z kiszonej kapusty lub ogórków i bez razowego chleba, zakwas powinien być gotowy po 2-3 tygodniach. Dlatego początek miesiąca to ostatni moment na przygotowanie idealnego zakwasu do wigilijnego barszczu.

I tak powstała nasza baza do barszczu. Pora na kolejny działania, te możemy podjąć już dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia.

Składniki na postny barszcz wigilijny

  • 0,5 l kwasu buraczanego
  • 5 świeżych buraczków ćwikłowych
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 100 g suszonych grzybów
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka soku z cytryny

Przepis na tradycyjny postny barszcz wigilijny

  1. Jeśli barszcz chcemy robić np. we wtorek, to zaczynamy... w poniedziałek wieczorem. Tak, to nie jest żart :) Chodzi o suszone grzyby. Na noc zalewamy je wodą. Rano możemy je już ugotować i odcedzić.
  2. Gotujemy buraki i włoszczyznę.
  3. Przelewamy przez sito i dodajemy do naszego wywaru z buraków wodę z grzybów
  4. Następnie do garnka trafia kwas buraczany. Ważne są proporcje: 3/4 zmieszanego wywaru i 1/4 kwasu.
  5. Podgrzewamy barszcz do momentu wrzenia, nie powinien się już gotować.
  6. Doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru do smaku, dodajemy kieliszek wina
  7. Przed podaniem dodajemy sok z cytryny. Przelewamy barszcz przez sito z surowym utartym burakiem.

Tyle mówią zapiski babci Krysi o przepisie na postny barszcz wigilijny. Jak powstają Wasze świąteczne zupy?

Przepis na pierniczki - miękkie nawet w ostatniej chwili. Jak zrobić świąteczne pierniki szybko i pysznie?

Przepis na barszcz wigilijny. Taki tradycyjny zrobimy na własnym zakwasie [16.12.2019]
123rf

FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aa

Jakie dużo roboty ? Pokroić i zalać wodą warzywa to aż w dzisiejszych czasach tak dużo xD. Świat staje się leniwy.

W
Wedss

Każdy zrobi po swojemu ale to za dużo roboty

G
Gość

Kto by sie tak bawil😜

G
Gość

Juz zrobilam ale troche inaczej!!!❤💜💚

G
Grażna

Przed chwilą napisałam komentarz

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3