Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto z truskawkami. Szybko bez pieczenia lub na biszkopcie z kremem mascarpone. Będzie pycha! [8.07.21]

Strefa Agro
pixabay.com/Cubistica
Prosty przepis na ciasto z truskawkami. Mało składników i pyszny smak jest tym, czego szukasz? Mamy kilka propozycji deserów z owocami, które bardzo łatwo zrobić, pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Łatwy sposób na ciasto bez pieczenia, przepis na biszkopt i krem z bitą śmietaną i serkiem mascarpone. Wszystkie w towarzystwie truskawek lub musu, który można z nich zrobić.

Truskawki ze szklarni albo te sprowadzane zza granicy są już dostępne na straganach od maja. Na początku czerwca zaczęły kwitnąć, a następnie owocować te krajowe, rosnące na polach. Sezon na truskawki trwa, choć pod koniec lipcazazwyczaj dobiega końca. W sprzedaży są oczywiście późniejsze odmiany.

Dobrze mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów na efektowne ciasta i inne przekąski. Masz truskawki, chcesz zrobić z nimi szybkie ciasto? Jest na to kilka sposobów. I to takich przepisów, które nie wymagają pieczenia. Od takiego przepisu zacznijmy.

Najszybsze ciasto z truskawkami bez pieczenia - sernik na zimno

Składniki:

  • opakowanie herbatników
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • truskawki

Jak zrobić ciasto bez pieczenia?

  1. Zacznijmy od rozpuszczenia galaretek w połowie wody, jaka jest zalecana na opakowaniu. Czyli np. zamiast 2 szklanek gorącej wody do rozpuszczenia galaretki, używamy jednej. Zostawiamy do wystygnięcia. Połowę możemy wstawić do lodówki, będzie szybciej gotowa do kolejnego etapu, ale trzeba pilnować, by zupełnie nie stwardniała.
  2. W miseczce kruszymy herbatniki i dodajemy masło. Ucieramy całość pałką do ciasta lub dużą łyżką.
  3. Taką herbatnikową masą wykładamy dno blaszki do tart, ubijamy dnem szklanki, palcami wyklejamy boki. Wkładamy do lodówki.
  4. Teraz zajmiemy się galaretką. Jeśli rozpuściliśmy 2 w jednej misce, połowę odlewamy do innego pojemnika i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by wolno zastygała. Do pozostałej galaretki (lekko tężejącej) dodajemy serek homogenizowany i mieszamy - najlepiej rózgą kuchenną albo mikserem na niskich obrotach. Gdy masa jest jednolita, wylewamy ją na herbatnikowy spód tarty i znów umieszczamy w lodówce.
  5. Gdy nasze ciasto stężało, na wierzchu układamy truskawki i zalewamy pozostałą, już gęstniejącą galaretką. Po godzinie w lodówce ciasto jest gotowe.

To ciasto może mieć kilka wariantów. Do galaretki wymieszanej z serkiem możemy wrzucić zupełnie stężałą galaretkę pokrojoną w kostkę lub pokrojone truskawki. Jeśli mamy naprawę mało czasu, zamiast kruszyć herbatniki i łączyć je z masłem, możemy ułożyć je całe na spodzie blaszki. Galaretki mogą mieć różne smaki, a jeśli przygotujemy kilka warstw, wyjdzie nam kolorowy deser. Herbatniki użyte w całości, potrzebują czasem kilku godzin, żeby zmiękły.

Jeśli masz dużą blaszkę, wszystkich składników wystarczy użyć odpowiednio więcej.

Przepis na szybki biszkopt z truskawkami bez kremu/masy

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4-5 łyżek mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić biszkopt?Ubijamy białka, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Cały czas miksując, dolewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem (wcześniej najlepiej przesiać). Masę wykładamy do formy z papierem do pieczenia na spodzie. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni. Tu również zwiększamy proporcje, jeśli mamy dużą blaszkę albo chcemy wyższe ciasto.

Ciasto z truskawkami i galaretką

Po wystudzeniu biszkoptu, możemy działać dalej. Przecinamy nasz biszkopt, jeśli jest na tyle wysoki i przekładamy np. dżemem albo masą kajmakową. Cienką warstwą dobrze jest przesmarować także wierzch, żeby nie wsiąkła w biszkopt galaretka, która tu trafi. Na górze układamy truskawki, szczelnie na brzegach, żeby galaretka nie wypłynęła. Na owocach rozlewamy tężejącą galaretkę. Po jej zastygnięciu ciasto jest gotowe.

Biszkopt jest świetną bazą ciast i tortów. A gdyby podać ciasto z musem? Inna możliwość, to zblendowanie truskawek i wymieszanie ich z wystudzoną galaretką, wcześniej rozpuszczoną w połowie zalecanej wody. Pamiętajmy, że biszkopt musi być w wyższej formie, która utrzyma nasz mus truskawkowy w swoim miejscu, zanim zupełnie stężeje w lodówce.

Przepis na ciasto z truskawkami. Szybko bez pieczenia lub na biszkopcie z kremem mascarpone. Będzie pycha! [8.07.21]
pixabay.com/Pexels

Ciasto z truskawkami i kremem z bitej śmietany i mascarpone

Najprostsze wersje już znamy, teraz możemy je wzbogacać. Między biszkoptem a truskawkowym musem może zaleźć się pyszny krem z bitej śmietany i serca mascarpone. Czego potrzebujemy?

Składniki:

  • 1 opakowanie (ok. 1 szklanki) śmietany 36%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 łyżka cukru pudru

Ubijamy śmietanę i gdy zaczyna robić się pulchna, stopniowo dodajemy serek i cukier, cały czas miksując. Aby masa była sztywniejsza, może dodać łyżkę rozpuszczonej żelatyny. Śmietanka przed ubijaniem powinna być schłodzona. Wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy i wkładamy do lodówki. Po minimum 30 minutach możemy ułożyć truskawki lub mus.

Przepis na ciasto z truskawkami. Szybko bez pieczenia lub na biszkopcie z kremem mascarpone. Będzie pycha! [8.07.21]
pixabay.com/RitaE
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska