Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na karpia w galarecie. Oto najlepszy przepis - idealny na Boże Narodzenie i wigilijny stół

s
Piotr Krzyżanowski
Wigilijny stół wielu osobom kojarzy się z nie tylko z siankiem czy z pierogami, ale również z karpiem. Ten króluje, w Boże Narodzenie, w wielu odsłonach: pod postacią zupy, karpia z warzywami, ryby po żydowsku z rodzynkami, karpia smażonego. Kulinarni tradycjonaliści chętnie raczą się karpiem w galarecie. Jak zabrać się za jego przyrządzenie? Podpowiadamy jak - krok po kroku - zrobić karpia w galarecie.

Jak wybrać karpia

Zanim zabierzesz się za karpia w galarecie, uczulamy jak znaleźć najlepszą rybę. Skóra powinna być błyszcząca, a łuski muszą do niej ściśle przylegać. Warto powąchać rybę. Jeśli zależy ci na dobrej jakości, szukaj polskich karpi, które hodowane są na paszach z naturalnych zbóż. Ryby najtańsze z reguły są gorzej karmione. O omijaniu szerokim łukiem ryb nieprzyjemnie pachnących, chyba nie musimy nawet wspominać. Smakosze zdradzają, że idealny okaz powinien ważyć 1,5 kilograma.

Jeśli nie wyobrażasz sobie wigilijnego stołu bez karpia, sprawdź jak go przygotować, by zachwycić domowników. Nie jest to trudne!

Jak zrobić karpia w galarecie

Fakt, karp należy do średnio tłustych ryb, ale wiele zależy przecież od sposobu jego przyrządzenia. Generalnie mięso karpia jest lekkostrawne.

Karp w galarecie składniki

  • około kg karpia
  • cebula
  • litr wody
  • pęczek włoszczyzny
  • pęczek koperku
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe
  • pół cytryny
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • pieprz i sól
  • odrobina cukru
  • opcjonalnie jajko (ugotowane na twardo)

Gospodarstwo karpiowe przygotowane na Święta Bożego Narodzenia:

Przepis na karpia w galarecie

  1. Czyścimy, płuczemy i kroimy w dzwonka karpia.
  2. Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy.
  3. Obieramy także cebulę, którą następnie chwilę pieczemy - na widelcu - nad palnikiem.
  4. Zalewamy warzywa wodą (około litr). Po dodaniu ziela angielskiego i pieprzu - gotujemy przez godzinę. Wywar odcedzamy (wskazówka: marchewka nam się jeszcze przyda).
  5. Do wywaru dodajemy rybę. Całość gotujemy jeszcze 20 minut.
  6. Wyjmujemy karpia, usuwamy ości.
  7. W formie, na folii, układamy warstwami rybę oraz plasterki ugotowanej marchewki. Dodajemy na te warstwy koperek.
  8. Przecadzamy dwie szklanki wywaru z warzyw i ryby, mieszamy z żelatyną. Przyprawiamy i dodajemy sok z cytryny.
  9. Stężoną, wystudzoną masę wlewamy do formy. Wkładamy formę do lodówki. Kiedy galaretka jest gotowa, przekładamy ją na półmisek i zdobimy.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska