Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na mazurek wielkanocny, który zawsze wychodzi. Jak zrobić go najprościej na Wielkanoc 2021

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com/sharonang
Na tradycyjnym wielkanocnym stole obok babki musi pojawić się wielkanocny mazurek. Owocowe, z bakaliami, z wypełnianiem kajmakowym, czekoladowym, serowym, cytrynowym a może taki staropolski? Jaki mazurek powinien trafić na twój wielkanocny stół? Podajemy przykładowe przepisy.

Mazurek to jedno z pierwszych skojarzeń z wielkanocnym stołem, choć nie zawsze się na nim pojawia. Wielu z nas wydaje się trudny do wykonania, a wcale tak nie jest, o czym przekonacie się czytając poniższy przepis.

Składniki szybkiego mazurka wielkanocnego - spód

  • 350 g mąki
  • kostka masła (200 g)
  • 150 g cukru pudu
  • 2 żółta
  • szczypta soli

Jak zrobić mazurek wielkanocny krok po kroku?

  1. Do wypełnienia np. puszka kajmaku, płatki migdałowe, namoczone wcześniej rodzinki, orzechy czy suszona żurawina)
  2. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone, przestudzone masło.
  3. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy już całość połączy się, zagniatanie możemy przenieść na stolnicę lub blat. Wystarczy, żeby ciasto było gładkie.
  4. Formę smarujemy masłem i wykładamy ją rozwałkowanym albo rozpłaszczonym w palcach ciastem. Powinniśmy dobrze je ugnieść na spodzie i brzegach. Dno formy nakłuwamy widelcem.
  5. Teraz ciasto musi trafić... Nie, nie do piekarnika. Najpierw powinno spędzić minimum kwadrans w zamrażalniku. Po tym czasie wkładamy je dopiero do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min. Gdy spód lekko się zarumieni - wyjmujemy.
  6. Po wystygnięciu ciasta, rozsmarowujemy na spodzie masę kajmakową i zrobimy bakaliami. Mazurek potrzebujemy ok. godziny, żeby masa stężała (zależnie od zastosowanego wypełnienia).

To najprostsza wersja. Wypełnienie mazurka można uczynić nieco lżejszym, jeśli kajmak wymieszamy np. z serkiem mascarpone.

Mazurek wielkanocny z masą budyniową i serową

Do ciasta mazurkowego, które jest podstawą do dalszych prac, według różnych przepisów można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia albo łyżeczkę wody.

Budyniowa masa do mazurka: Gotujemy budyń według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, ale dodajemy o ok. 1/3 mleka mniej. Dodajemy pół kostki miękkiego masła oraz garść owoców (np. truskawek). Łączymy wszystko przy użyciu miksera. Wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Dowolnie dekorujemy.

Jeśli zdecydujemy się na nieco bardziej wymagającą masę serową albo makową, spód trzeba lekko podpiec (ok. 5 min), a potem kontynuować pieczenie z rozsmarowanym wypełnieniem.

Masa serowa do mazurka: Łączymy razem 0,75 kg dobrze przemielonego twarogu z 5 żółtkami i 3/4 kostki masła oraz 2 łyżkami kaszy manny. Białka ubijamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Można dodać aromat do ciast.

To Cię może też zainteresować

To Cię może też zainteresować

Przepis na mazurek wielkanocny, który zawsze wychodzi. Jak zrobić go najprościej na Wielkanoc 2021
pixabay.com/congerdesign
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska