Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pasztet wielkanocny - delikatny. Zobacz, jak zrobić pasztet domowy

s
Jak zrobić pasztet? Krok po kroku podpowiadamy, jak zachwycić domowników podczas świąt wielkanocnych. Sprawdź nasz wypróbowany i prosty sposób.

Pasztet, uścislając - pâté, pochodzi ze średniowiecznej Francji. Jako smaczek dodajmy, że pierwsza spisana receptura składała się z... dwunastu skowronków, sześciu przepiórek oraz trzech kuropatw.

Na stoły polskich szlachciców, pasztet zawędrował w XVI wieku. Ba, najbardziej majętni mieli na usługach własnych specjalistów - mistrzów, zwanych pasztetnikami. Wśród fanów tego przysmaku był m.in. król Jan III Sobieski.

Minęły wieki, nadal doceniamy smak i aromat pasztetów. Popularnością cieszą się także pasztety z dodatkami: żurawiną, śliwkami czy morelami.

Polecamy także: Przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku

Obok imponujących bab i ozdobnych mazurków, to właśnie pasztety królują na wielkanocnym stole. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować domowy pasztet - pomożemy!

Pasztet składniki

  • pół kg wątróbki drobiowej albo wieprzowej
  • pół kg łopatki wieprzowej
  • pół kg boczku surowego
  • trzy jajka
  • bułka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz i sól
  • gałka muszkatołowa
  • cebula
  • odrobina smalcu

Jak zrobić pasztet domowy

  1. Pomijając wątrobę, przysmaż mięso na mocnym ogniu
  2. Podlej wodą i dodać przyprawy. Dus do miękkości
  3. Namocz bułkę
  4. Sparz wątróbkę wrzątkiem
  5. Przestudzone mięso plus wątróbkę przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mięsa
  6. Dodaj bułkę przepuszczoną przez maszynkę
  7. Podsmaż cebulę
  8. Przypraw masę pieprzem, solą. Pamiętaj o gałce muszkatołowej
  9. Całość wymieszaj i włóż do foremek
  10. Piecz w temperaturze 180 stopni (około godziny)

Polecamy też: Przepisy na Wielkanoc - żurek, sałatka, sernik, babka. Te dania przygotujesz samodzielnie

Przygtowując pasztet wielkanocny, zwróć baczną uwagę na jakość mięsa
Przygtowując pasztet wielkanocny, zwróć baczną uwagę na jakość mięsa 123RF
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska