reklama

Przepis na pierniki. Miękkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne pierniczki. Do dzieła! [5.12.2019]

Strefa AgroZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Wyobrażacie sobie Boże Narodzenia bez zapachu i smaku pierników? My nie! Zapach mandarynek i pierników od razu przywołuje na myśl święta, czas rodzinnych spotkań. Najprzyjemniej pochwalić się własnym wypiekiem. Podpowiadamy krok po kroku w prosty sposób zrobić pierniczki. Nasz sprawdzony - i co ważne - szybki przepis na świąteczne ciasteczka sprawdzi się w każdej kuchni.

Ta receptura nie wymaga pieczenia pierniczków na kilka tygodni wcześniej. Jest może mniej tradycyjna niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.

Przepis na miękkie pierniczki

Wypróbujcie przepis na pierniki z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziecie na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek. Reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Jak zrobić miękkie pierniczki na święta?

Składniki na pierniki (pisząc o szklance, mamy na myśli pojemność 250 ml)

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 40 g masła,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie. Pierniczki krok po kroku

  1. Łączymy ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Odstawiamy na bok.
  2. Zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki. Mieszamy.
  3. Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka-kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki (może być bez soku). Po wstępnym wymieszaniu łyżką, ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
  4. Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem.
  5. Pierniczki wykładamy na pergamin i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu błyszczały. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
  6. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować. 

Nie martwcie się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją.

Smacznego!

Przepis na pierniki. Miękkie, szybkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne pierniczki. Do dzieła! [5.12.2019]

Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: redakcja@strefaAGRO.pl

To Cię może też zainteresować

Skąd wzięły się pierniki?

Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.

Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
4 grudnia, 6:36, Gość:

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

4 grudnia, 6:46, Gość:

G
Gość

Zamieszczony przepis, niestety, nie jest nawet klasy ekonomicznej i nie ma nic wspólnego z e wspomnieniami wspaniałych pierniczków sprzed lat.

G
Gość
4 grudnia, 6:36, Gość:

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

G
Gość

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3