Przepis na pierniki. Proste w przygotowaniu, od razu miękkie świąteczne pierniczki na święta [8.12.2020]

Strefa Agro

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Taki przepis na pierniki zawsze warto mieć pod ręką, gdy do świąt pozostaje kilka tygodni albo dni. Wyobrażacie sobie Boże Narodzenia bez zapachu i smaku pierniczków? My nie! Podpowiadamy, jak krok po kroku w prosty sposób zrobić świąteczne ciasteczka. Nasz sprawdzony - i co ważne - szybki przepis przyda się w każdej kuchni.

Ta receptura nie wymaga pieczenia pierniczków na kilka tygodni wcześniej. Nasz przepis na pierniki możecie zrealizować nawet w wigilijny poranek. Jest może mniej tradycyjny niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.

Przepis na miękkie pierniki

Wypróbujcie przepis na pierniki z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziecie na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek. Reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 40 g masła,
  • 1/4 kostki drożdży (czyli 25 g),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka sody
  • kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie. Jak zrobić pierniczki krok po kroku

  1. Łączymy ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Odstawiamy na bok.
  2. Zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki. Mieszamy.
  3. Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka - kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki. Po wstępnym wymieszaniu łyżką ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
  4. Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na taką, jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem. Do wykrawania może posłużyć szklanka.
  5. Pierniczki wykładamy na pergamin i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu były błyszczące. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
  6. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować. 

Nie martwcie się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją.

Smacznego!

Przepis na pierniki. Proste w przygotowaniu, od razu miękkie świąteczne pierniczki na święta [8.12.2020]

Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: redakcja@strefaAGRO.pl

To Cię może też zainteresować

Skąd wzięły się pierniki?

Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.

Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
7 grudnia, 12:33, Gość:

Ktoś kto wstawił ten przepis nie ma pojęcia o dobrych piernikach. Przepraszam ale nie polecam



Zgadzam się z opinią beznadziejny przepis robilam

G
Gość

Ktoś kto wstawił ten przepis nie ma pojęcia o dobrych piernikach. Przepraszam ale nie polecam

E
Ewa
4 grudnia, 14:31, Gość:

Zamieszczony przepis, niestety, nie jest nawet klasy ekonomicznej i nie ma nic wspólnego z e wspomnieniami wspaniałych pierniczków sprzed lat.

Przepis jest beznadziejny ....kto to pisał to nie ma pojęcia o pieczeniu...masakra!!!

G
Gość
4 grudnia, 6:36, Gość:

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

Nawet nie da się zagnieść ciasta z tego przepisu

G
Gość

Zamieszczony przepis, niestety, nie jest nawet klasy ekonomicznej i nie ma nic wspólnego z e wspomnieniami wspaniałych pierniczków sprzed lat.

G
Gość

Dziękuję wracają wspomnienia.Bieliżniarka z czystą pościelą i ręcznikami.Ciasto zawinięte i leżakujące przez 3 tygodnie i ten zapach ,,bajeczny,,To było 60 lat temu ,a ja za każdym razem mam dreszcze i cudne wspomnienia.

Dodaj ogłoszenie