Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najważniejsza sprawa - sekret tkwi w cieście

Strefa AGRO
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z najsmaczniejszych postnych potraw, które królują na tradycyjnym wigilijnym stole. Mamy dla Was sprawdzony przepis, ale uczulamy - te pierogi są tak smaczne, że warto zrobić je z podwójnej porcji. Znikną bowiem w oka mgnieniu!

Nie ma danych świadczących o tym, by nasi rodacy w XVII i XVIII wieku raczyli się wigilijnymi pierogami. Wówczas na świątecznych stołach królowały gotowane słodkowodne ryby z sosami. Trudno jednak wyobrazić dziś sobie wigilię bez aromatycznych pierogów z kapustą i grzybami.

Jak zazwyczaj uczula Magda Gessler, najpopularniejsza restauratorka w Polsce, sekret pierogów tkwi w cieście. Powinno być cienkie. Dzielimy się z Wami kilkoma wskazówkami.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najważniejsza sprawa - sekret tkwi w cieście
pixabay.com

Pierogi z kapustą i grzybami przepis

Ciasto:

  • dwie szklanki mąki pszennej
  • gorąca, przegotowana woda (1,25 szklanki)

Farsz:

  • 50 g suszonych grzybów
  • kg kapusty kiszonej
  • ok. dwie cebule
  • marchewka słodka
  • dwie łyżki oleju
  • pieprz, sól - do smaku

Jak zrobić pierogi

  1. Startujemy już dzień wcześniej - chodzi o dokładne umycie i zalanie wodą suszonych grzybów. Pozostawiamy je na noc.
  2. Następnego dnia grzyby powinniśmy ugotować do miękkości. Wskazówka - wodę po grzybach można wykorzystać jako bazę zupy grzybowej.
  3. Obraną cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.
  4. Kiszoną kapustę zalewamy wodą. Dodajemy startą słodką marchewkę i gotujemy do miękkości. Bardzo dokładnie odcedzamy.
  5. Kapustę z marchewką, cebulę i grzyby rozdrabniamy (nożem bądź maszynką do mielenia mięsa). Przyprawiamy całość solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi

  1. Zaczynamy od dodania do mąki pszennej gorącej wody i oleju.
  2. Przekładamy ciasto na posypany mąką blat. Wyrabiamy dość szybko i pamiętamy, że ciasto nie może się kleić.
  3. Kolejny krok - dzielimy je na kilka części. Bierzemy pierwszą, pozostałe przykrywamy czystą ściereczką.
  4. Chwytamy za wałek (ciasto powinniśmy rozwałkować bardzo cienko, grubość 2-3 mm).
  5. Wykrawamy kółka, na środku każdego kładziemy farsz. Pieróg składamy na pół, sklejamy dokładnie jego brzegi. Kto ma fantazję, może pokusić się o falbanę. Jeśli jednak nie czujesz się w kuchni drugą Magdą Gessler lub Michelem Moranem, pomóc może widelec. Potem to samo robimy z pozostałymi częściami.
  6. Wkładamy pierogi do garnka z wrzącą, posloną wodą. Delikatnie mieszamy je drewnianą łyżką i gotujemy około 2 - 4 minuty od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową.
  7. Pierogi są gotowe! Jeśli macie ochotę, możecie je dodatkowo podsmażyć na maśle lub oleju z cebulką.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najważniejsza sprawa - sekret tkwi w cieście
pixabay.com

Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: [email protected]

Pierogi historia

Według legendy, pierogi zawdzięczamy dominikaninowi - św. Jackowi Odrowążowi, który zachwycił się nimi w Kijowie.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Najważniejsza sprawa - sekret tkwi w cieście
pixabay.com

W "Księdze przysłów, przypowieści i wyrażeń przysłowiowych polskich" Samuela Adalberga znajdziemy nawet takie sformułowania jak: Święty Jacku z pierogami, módl się za nami! Zmiłuj się św. Jacku z pierogami!.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska