Przepis na rogale świętomarcińskie. Tradycyjna receptura prosto z Poznania

Strefa Agro
Robert Wozniak
Rogale świętomarcińskie rodem z Poznania to obok gęsiny jeden z tych przysmaków, które od razu kojarzą nam się z 11 listopada. Kupić gotowe, a może zrobić rogale samodzielnie w domu? Jeśli zdecydujesz się na to drugie, to podsuwamy tradycyjny przepis na rogale świętomarcińskie.

Duże półksiężyce z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku - znacie? Te rogale są sprzedawane w okolicy 11 listopada niemal wszędzie, ale nie każdy może poszczycić się certyfikatem.

Warto wiedzieć o rogalach świętomarcińskich

"Rogal świętomarciński jako produkt chroniony unijnym znakiem pochodzenia geograficznego dostępny jest tylko u certyfikowanych producentów. Certyfikaty przyznawane są corocznie", wyjaśnia na swojej stronie Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna

To też może Cię zainteresować

Prawdziwy, oryginalny rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy, czytamy na stronie Urzędu Miasta Poznania.

Przepis na rogale świętomarcińskie

Miasto Poznań dzieli się na swojej stronie przepisem na tradycyjne rogale, które tak chętnie zajadamy w Święto Niepodległości. Osobno trzeba przygotować ciasto i nadzienie z maku, które na końcu połączymy.

Składniki - ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka

Składniki - nadzienie

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana

Jak zrobić rogale świętomarcińskie krok po kroku?

  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka.
  2. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym masłem.
  3. Nie przerywając ubijania, dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.
  4. W kolejnym kroku przygotowywania rogali wyrabiamy ciasto do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Zabieramy się za masę z białego maku, charakterystyczną dla rogali świętomarcińskich. Migdały, orzechy i mak zaparzamy, mielimy, a następnie ucieramy z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
  6. Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdą z porcji ciasta, nakładamy porcję wcześniej przygotowanej masy. Formujemy rogaliki i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Na koniec wstawiamy rogale do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220-250 stopni na złoty kolor.

Wykończeniem może być lukier i posiekane orzechy.

Źródło: www.poznan.pl

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie