Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź, gdzie możesz zagłosować

Do wyborów pozostało

  • 00dni
  • 13godz.
  • 39min.
Odwiedź serwis wyborczy 

Przepis na żurek wielkanocny na zakwasie, który zawsze wychodzi pyszny. Czas zaczynać

Strefa Agro
Czym byłyby święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku! Ta zupa jest podawana od dziesięcioleci. Współcześnie można ją oczywiście kupić w kartonie albo torebce, ale my proponujemy przygotowanie żurku według tego prostego przepisy. Podaj swojej rodzinie i zaproszonym gościom własnoręcznie przygotowaną wielkanocną zupę. Prostemu przepisowi na żurek towarzyszy instrukcja, jak zrobić zakwas.

Zastanawiacie się, czym żurek różni się od białego barszczu? Inna jest baza, czyli zakwas. Ten na żurek robimy z mąki razowej żytniej, a do białego barszczu - z mąki pszennej. Zależnie od regionu Polski żurek jest przygotowywany nieco inaczej.

Składniki potrzebne do zrobienia żurku:

  • 2 szklanki zakwasu
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g boczku (wędzonego)
  • 1 cebula
  • garstka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy (2)
  • ziele angielskie (4-5 ziaren)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany

Przepis na żurek wielkanocny

  1. Na początku decydujemy, co poza zakwasem będzie bazą naszej zupy. Może to być bulion wołowy, wywar na żeberkach albo biała kiełbasa. W tym przepisie podajemy najprostszą wersję, czyli tę niewymagającą gotowania bulionu. Podstawą będzie zatem biała kiełbasa.
  2. Zaczynamy od namoczenia grzybów - zalewamy je niewielką ilością wody (tak, żeby mogły się zanurzyć przyciśnięte łyżką, bo i tak potem wypłyną na wierzch). Zostawiamy grzyby na 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie do garnka trafia: kiełbasa, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek, grzyby z wodą, w której się moczyły i 3 szklanki wody. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut.
  4. Przecedzamy zupę. Możemy dodać mieszankę przypraw do smaku, boczek pokrojony w kostkę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i dolewamy zakwas. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, majeranek. Gotujemy, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy żurek ze śmietaną.
  5. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na ćwiartki.
Przepis na żurek wielkanocny na zakwasie, który zawsze wychodzi pyszny. Czas zaczynać
pixabay.com/moerschy

Jak zrobić zakwas (zakiszony żur)?

To jeszcze prostsze zadanie. Czego potrzebujemy?

  • 10 łyżek maki żytniej razowej
  • kawałek skórki chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody

Mąkę, skórkę i czosnek umieszczamy w dużym słoiku albo kamionkowym garnku. Zalewamy te składniki 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody (nie powinna być gorąca). Zostawiamy roztwór na 4-5 dni. Zakwas powinien być przykryty ściereczką lub gazą, ważne, żeby zakwas powstawał z dostępem powietrza, w ciepłym miejscu. Po tym czasie w kuchni powinniśmy poczuć przyjemny, lekko kwaśny zapach. Jeśli zostawimy zakwas w słoiku lub garnku nieco dłużej, będzie mocniejszy. Dodanie skórki przyspiesza kiśnięcie.

Przepis na żurek wielkanocny na zakwasie, który zawsze wychodzi pyszny. Czas zaczynać
pixabay.com/Kalasancjusz

Dziś żurek jemy na śniadanie wielkanocne, dawniej towarzyszył Wielkiemu Postowi

"Wstępna środa następuje, Pani matka żur gotuje", mówi polskie przysłowie. Środa wstępna, to Środa Popielcowa. I tu może pojawić się zawahanie - żurek w Środę Popielcową? Ano tak.

Dziś żurek jadamy z kiełbasą i jajkiem, niegdyś najpopularniejszym dodatkiem żuru były ziemniaki okraszone olejem, a gdzieniegdzie śledzie. Tradycje wielkanocne opisuje Grażyna Szelągowska na stronie Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu.

Wyjaśnia, że żur stawał się podstawowym daniem w czasie postu. "Jedzono go na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy nie mogli się doczekać świąt, ponieważ mieli go po prostu dosyć, był symbolem postu. Być może z tego też powodu w folklorze wiejskim utrwaliły się pewne zwyczaje i zachowania obrazujące niechęć do tej potrawy. Kiedy przychodził Wielki Tydzień, a szczególnie Wielki Czwartek, z wielką ulgą urządzano po wsiach „pogrzeb żuru”, opisuje badaczka.

Barszcz Sosnowskiego zajmuje coraz większy obszar Polski

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone ze względu na ciszę wyborczą i zostanie włączone po jej zakończeniu.

Podaj powód zgłoszenia

M
Monia

Zawsze tak stałam przy garach na święta, a teraz przez obecną sytuacje mam wywalone. Gotowce też są dobre, kupię jakiś krakus i po robocie :-)

G
Gość

Fajny przepis, ale ja zdecydowanie wolę kupić gotowy żurek np. krakusa i tylko dorzucić jajko i kiełbaskę białą, dużo mniej zachodu.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3