Przepisy na potrawy wigilijne - tradycyjne, ale dietetyczne. Zobacz, jak przygotować 12 świątecznych dań
Jak "odchudzić" wigilijne potrawy - radzi dietetyczka. Przepisy na 12 tradycyjnych dań w nowej wersji
Pierniki gryczano – orzechowe
Przepis na 24 pierniki. Zakładając, że porcja to 2 pierniki dostarczamy około 144 kcal
Składniki:
· 100 g mąki migdałowej, ew. mielonych migdałów lub orzechów włoskich
· 100 g mąki orkiszowej (użyłam typu 700)
· 50 g mąki gryczanej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
· 40 g oleju kokosowego
· 60 g miodu naturalnego (opcja wegańska – syrop daktylowy lub klonowy)
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· sok z 1/2 pomarańczy (około 30-40 ml)
· przyprawy: kilka goździków, nasiona z 1 gwiazdki anyżu, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego imbiru lub gotowa przyprawa do piernika
· łyżeczka gorzkiego kakao (można pominąć)
Przygotowanie:
Mielone orzechy, dwa rodzaje mąki, rozgniecione w moździerzu przyprawy oraz proszek do pieczenia i kakao dokładnie mieszamy w dużej misce. Olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy miód i sok z pomarańczy.
Składniki suche mieszamy ze składnikami mokrymi. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 3 mm pamiętając o podsypywaniu mąką. Wykrawamy ciastka foremkami w świąteczne wzory i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na około 10-12 minut.