Przepis na faworki i inne specjały na tłusty czwartek. Tak zrobisz pączki,, oponki, ciastka, rogaliki krok po kroku
Tłusty czwartek: przepis na amoniaczki
Jeśli wolisz, by przysmak na tłusty czwartek tłusty jednak nie był, rozwiązaniem są kruche ciasteczka, pieczone, a nie smażone.
Amoniaczki – drobne ciasteczka z posypką cukrową
To przepis z Listy Produktów Tradycyjnych, zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa (gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).
Składniki:
• mąka krupczatka
• mąka tortowa
• margaryna Palma
• masło
• śmietana kwaśna (kremówka)
• żółtka jaj
• cukier
• cukier waniliowy
• olejek zapachowy (np. pomarańczowy)
• budyń śmietankowy
• amoniak
Wykonanie: jak zrobić amoniaczki?
Wymieszanie składników na ciasto: dwa budynie śmietankowe łączymy z 1,5 kg mąki krupczatki i 1,5 kg mąki tortowej. Dodajemy 1 litr kwaśnej śmietany, 1 kostkę masła, 1 kostkę margaryny. 2,5 szklanki cukru i 3 opakowania cukru waniliowego ucieramy z 14 żółtkami jaj i dodajemy do masy, którą utworzyliśmy z tłuszczy, śmietany i mąki.
Następnie dodajemy sparzony gorącą wodą amoniak (2-3 łyżki) i olejek zapachowy.
Wyrabianie ciasta: wyrabiamy je tak długo, aż będzie odchodzić od dłoni. Wyrabiając, dodajemy jeszcze około 0,5 kg mąki tortowej.
Rozwałkowanie ciasta: brać małe porcje i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto rozwałkowane posypać cukrem.
Wycinamy amoniaczki w kształcie rombu lub innym.
Pieczenie: w temperaturze 220°C na złotawy kolor (około 20 minut).