MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepyszna surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdrowa i na każdą kieszeń. Sprawdź przepis na surówkę z gotowanych buraków

Surówka z buraków gotowanych jest pyszna i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij zdjęcie i przejdź do galerii.
Surówka z buraków gotowanych jest pyszna i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij zdjęcie i przejdź do galerii. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką surówkę? Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze buraki do obiadu. Proponuję przygotować soczystą surówkę z gotowanych buraków z dodatkiem kwaśnego jabłka, soku z cytryny i cebuli. Smakuje wyśmienicie. To także prawdziwa bomba witaminowa! Zobacz, jak krok po kroku zrobić taką pyszną i zdrową surówkę z buraków.

W skrócie

Surówka z gotowanych buraków jest pyszna i bardzo zdrowa. Wspomaga m.in. naszą odporność i trawienie. Możesz zjeść ją jako przekąskę lub podać jako dodatek do obiadu, np. do gulaszu lub kotletów mielonych. Do zrobienia surówki potrzebujesz ugotowanych buraków. Możesz kupić już gotowe lub przygotować je samodzielnie: gotuj buraki ok. 1 godziny na małym ogniu. Dobrym pomysłem jest także upieczenie buraków — wystarczy każdy burak owinąć folią aluminiową, wstawić na blaszce do piekarnika i piec, aż będą miękkie przez ok. 1,5 godz.

Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować surówkę z buraczków gotowanych.

Przepis na surówkę z buraków do obiadu

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?

  1. Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  3. Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
  4. Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.

Może cię także zainteresować:

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • duże ilości potasu,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy C.

- Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się właściwości zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)

Zobacz także: Przepis na zupę krem z pieczonych buraków

Co można zrobić z buraków?

Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:

Surówka z buraków gotowanych jest pyszna i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij zdjęcie i przejdź do galerii.

Przepyszna surówka z buraków do obiadu. Jest soczysta, zdrow...

Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska