W skrócie
Surówka z gotowanych buraków jest pyszna i bardzo zdrowa. Wspomaga m.in. naszą odporność i trawienie. Możesz zjeść ją jako przekąskę lub podać jako dodatek do obiadu, np. do gulaszu lub kotletów mielonych. Do zrobienia surówki potrzebujesz ugotowanych buraków. Możesz kupić już gotowe lub przygotować je samodzielnie: gotuj buraki ok. 1 godziny na małym ogniu. Dobrym pomysłem jest także upieczenie buraków — wystarczy każdy burak owinąć folią aluminiową, wstawić na blaszce do piekarnika i piec, aż będą miękkie przez ok. 1,5 godz.
Zobacz w galerii wskazówki krok po kroku, jak przygotować surówkę z buraczków gotowanych.
Przepis na surówkę z buraków do obiadu
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 2 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 1 kwaśne jabłko,
- pół cebuli,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Czytaj także: Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Zobacz, jak zrobić buraczki na ciepło według przepisu babci
Jak zrobić surówkę z gotowanych buraków?
- Gotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych, jarzynowych oczkach.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Jabłko umyj i obierz ze skórki, a następnie również zetrzyj na tarce.
- Polej całość sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem według uznania.
Może cię także zainteresować:
Właściwości zdrowotne buraków
Buraki, a dokładnie buraki ćwikłowe, to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych warzyw. Wspomagają naszą odporność i układ krwionośny. Stanowią źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:
- duże ilości potasu,
- kwasu foliowego,
- witaminy C.
- Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów (betanina i cholina), czyli barwników, którym przypisuje się właściwości zapobiegające rozwijaniu się nowotworów - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, źródło: ncez.pzh.gov.p)
Zobacz także: Przepis na zupę krem z pieczonych buraków
Co można zrobić z buraków?
Do przygotowania potraw można wykorzystać zarówno korzeń, jak i nać. Najbardziej znane potrawy z buraka ćwikłowego to:
- barszcz czerwony,
- buraczki zasmażane,
- sałatka z buraków i rukoli,
- botwinka,
- sałatki z buraków,
- ćwikła,
- soki z buraka.
Wypróbuj też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Roksana Węgiel już rozgogala się za granicą! Dopiero co była w szpitalu | FOTO
- Piotr Mróz wystawił piękną klatę na mróz. Najlepsza sylwetka polskiego show biznesu?
- Chory na raka gwiazdor TVN błaga fanów o pomoc. Nie ma pieniędzy na leczenie
- Prawie nikt nie przyszedł na pogrzeb Jerzego Molgi! Serce kraje się na ten widok