Radziejów > Podpłomyki, chleb, bułki i rogale, czyli nasz powszedni i niezwykły

Michał Nowicki
W Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym odbyło się święto chleba. Uczniowie sporo się o nim dowiedzieli, wzięli też udział w jego przygotowywaniu i wypieku.

W pierwszej części święta, które odbyło się pod hasłem "Chleb, darem ziemi" uczniowie obejrzeli filmy i prezentacje, poświęcone historii chleba, sposobom jego wyrobu, metodach zbiorów ziarna i żniw oraz produkcji mąki, technikom upraw zbóż, zwłaszcza metodami ekologicznymi. Były też gry i zabawy (np. rozpoznawanie kłosów i ziaren oraz przetworów zbożowych). Później wszyscy wzięli udział w warsztatach, podczas których wszyscy chętni mogli spróbować własnoręcznie wypiec podpłomyki, chleb, bułki, chałki i rogale. Obchody zakończyły się wspólną degustacją własnej roboty wypieków. - Chcieliśmy pokazać znaczenie chleba w życiu człowieka, jego różnorodność i ciekawą historię - powiedziały nam Barbara Kozłowska, Danuta Izydorska i Anna Jałoszyńska.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie