1 z 7
Następne
Robisz dżemy? Być może też popełniasz ten niebezpieczny błąd przy przetworach
Robisz dżemy? Być może też popełniasz ten niebezpieczny błąd
Lato to doskonały moment, by przygotować przetwory z sezonowych warzyw czy owoców. Dostępne są krajowe i latem najtańsze truskawki, maliny czy borówki. To świetny czas, aby zrobić z nich dżem, ale łatwo o błąd, który może sprawić, że nasz wysiłek pójdzie na marne, a zawartość słoika będzie nadawała się tylko do wyrzucenia.
Wskazówki dotyczące m.in. przygotowywania dżemów przygotował w poradniku Główny Inspektorat Sanitarny. Szczegóły w dalszej części ->>>
Źródło: Poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego, GIS