Takie podejście procentuje – firma Andrób, mimo niedługiej historii, ma już na swym koncie znaczące nagrody: tytuł Polskiego Producenta Żywności 2015 i nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2015.
Andrób działa w miejscowości Suchorączek koło Więcborka. Jest niewielką, rodzinną firmą, bazującą na recepturach i przepisach, które były w rodzinie wykorzystywane od pokoleń. Od trzech lat z efektów tych doświadczeń korzystać mogą też inni.
Pomimo bardzo krótkiego czasu działania, firma wypuściła już na rynek szereg doskonałych produktów, z których dwa zdobyły wyjątkowe laury. Kiełbasa jałowcowa została wyróżniona tytułem Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2015, walory kiełbasy krajeńskiej dały firmie tytuł Polskiego Producenta Żywności 2015; założyciel Androbu Roman Olszewski odbierał tę nagrodę z rąk ministra rolnictwa Marka Sawickiego.
Schab wędzony parzony, podobnie jak te kiełbasy, powstaje z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych składników, bez polepszaczy i sztucznych wzmacniaczy smaku. Mięso po obrobieniu jest peklowane i na 10-14 dni zanurzane w solance z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i kminku, nie jest nią jednak pompowane. Gdy dojrzeje, jest osuszane i wędzone w tradycyjnej wędzarni. Proces ten w zależności od wielkości schabu i warunków atmosferycznych trwa od 5 do 12 godzin. Schab wędzony jest bezpośrednio nad paleniskiem, opalanym drewnem bukowo-olchowym. Nad paleniskiem jest też parzony.
Klienci doceniają walory smakowe produktów Androbu, schab, mimo że dotąd nie był w ogóle promowany, cieszy się ogromnym ich zainteresowaniem.
P.W. ANDRÓB
SMS o treści: MIW.2 pod numer 72355 (2,46 zł z VAT)
Klikaj: Schab wędzony parzony
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?