Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Seler na wigor

Zbigniew Przybylak
Seler jest popularnym i powszechnie jadanym warzywem wchodzącym w skład tzw. włoszczyzny. Dla zdrowia warto jadać go w każdej postaci dosyć często.

     W końcu lata i na początku jesieni można całe rośliny wykorzystywać w kuracjach wzmacniających siły witalne, także przy otyłości, alergiach, cukrzycy, reumatyzmie, miażdżycy, zaparciach i innych zaburzeniach trawienia, dolegliwościach dróg żółciowych i wątroby, dla podniesienia ogólnej odporności na różne infekcje. W trakcie różnych spotkań zielarskich sporo osób potwierdzało i zachwalało walory selera. Wielką zwolenniczką regularnych kuracji tym warzywem była Jolanta. B. - Odkąd pijam rokrocznie przez około 30 dni świeży sok z selera, czuję się znacznie lepiej, rzadziej łapią mnie infekcje. Poprawił się wygląd skóry, mniej doskwiera reumatyzm. Mam też więcej sił i energii. Poleciłam kurację wielu osobom. Większość potwierdzała jej dobroczynność, efekt wzmacniający. Zimą zamiast świeżego soku z selera można pić sok przekwaszony. Warzywo można zakwaszać podobnie jak buraczki, ogórki, kapustę.
     Kuracja jest bardzo prosta. Świeże korzenie ze zdrową nacią umyć (najlepiej dokładnie wyszczotkować pod zimną wodą) pokroić i rozdrobnić, np. w mikserze. Następnie papkę włożyć do płóciennego woreczka i dokładnie odcisnąć. Codziennie wypić 4-5 łyżki soku, najlepiej przed każdym posiłkiem 1-2 łyżki. Sok lekko można dosłodzić miodem. Kwaszonki sporządza się z samych bulw korzeniowych. Po umyciu pokroić je w cienkie plastry lub cienkie kostki. Ułożyć w słoiku. Dodać ząbek czosnku, odrobinę soli. Zalać przegotowaną wodą, tak by pokryła warzywa. Zakwasić zalewę odrobiną soku z kapusty kiszonej, ogórków, można też dodać kawałek żytniego razowego chleba wypiekanego na zakwasie. Odstawić słój w ciemne, suche i ciepłe miejsce. Używać najlepiej świeżego kwasu. Dziennie wypić szklankę w kilku porcjach. Kurację prowadzić przez 3-4 tygodnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska