3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

Sztandar dla tucholskiej policji. Powołano Komitet w celu ufundowania sztandaru

Sztandar dla tucholskiej policji. Powołano Komitet w celu ufundowania sztandaru

Poradnik świąteczny Xbox - jaki prezent dla gracza? Xbox One, Xbox Series X / S

Poradnik świąteczny Xbox - jaki prezent dla gracza? Xbox One, Xbox Series X / S

Polecamy

Xbox Game Pass – aż 12 nowych gier trafi w grudniu do usługi Microsoftu

Xbox Game Pass – aż 12 nowych gier trafi w grudniu do usługi Microsoftu

Man. United zagra z Arsenalem jeszcze bez nowego trenera

Man. United zagra z Arsenalem jeszcze bez nowego trenera

Ekspertka: Odporność budujemy przez cały rok. Tych produktów nie kupuj

Ekspertka: Odporność budujemy przez cały rok. Tych produktów nie kupuj

Dodaj ogłoszenie