Silne migreny i miażdżyca mogą oznaczać niedobór tej witaminy. Sprawdź, jakie są symptomy niskiego poziomu witaminy B5

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Gdy stężenie kwasu pantotenowego w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, w tym osłabienia pamięci i koncentracji. Sprawdź, jakie objawy mogą oznaczać niedobór witaminy B5.
Gdy stężenie kwasu pantotenowego w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się nieprzyjemnych dolegliwości, w tym osłabienia pamięci i koncentracji. Sprawdź, jakie objawy mogą oznaczać niedobór witaminy B5. wavebreakmediamicro/123rf.com
Witamina B5 to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za metabolizm cholesterolu, a dzięki temu obniża ryzyko rozwoju hipercholesterolemii i miażdżycy. Dodatkowo kwas pantotenowy uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych i przeciwciał, wspierając odporność. Podpowiadamy, jakie jest dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5, jakie są jej źródła oraz podajemy, po czym poznać objawy niedoboru tego składnika.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru witaminy B5?

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy to jeden z niezbędnych związków, odrywających w organizmie wiele ważnych ról. Gdy jego stężenie we krwi jest niewystarczające, mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości. W galerii podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać niedobór kwasu pantotenowego.

Po czym poznać niedobór witaminy B5?

Właściwości i rola witaminy B5

Witamina B5, często nazywana również kwasem pantotenowym to związek dobrze rozpuszczalny w wodzie. Witamina ta powszechnie występuje w żywności, dlatego do jej niedoborów dochodzi stosunkowo rzadko. Jaką rolę pełni w organizmie? Wśród jej najważniejszych działań można wymienić:

  • udział w przemianach białek i tłuszczy,
  • wsparcie syntezy hormonów steroidowych – kortyzolu, testosteronu, progesteronu i estrogenu,
  • udział w syntezie neuroprzekaźników – dopaminy i serotoniny,
  • wsparcie wytwarzania witaminy A i witaminy D w organizmie,
  • udział w produkcji przeciwciał odpornościowych,
  • wsparcie układu krwiotwórczego w produkcji czerwonych krwinek,
  • przyspieszenie regeneracji błon śluzowych i komórek skóry,
  • spowolnienie procesu starzenia się skóry i zmniejszenie widoczności zmarszczek,
  • spowolnienie procesu siwienia włosów,
  • obniżanie poziomu stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi.

Warto wspomnieć, że kwas pantotenowy obecny jest również w popularnych preparatach zawierających d-panthenol, czyli związek będący jedną z form witaminy B5. Charakteryzuje się on właściwościami kojącymi, nawilżającymi i przyspieszającymi gojenie się ran i poparzeń słonecznych.

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B5, czyli kwas pantotenowy

Według najnowszych norm ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na kwas pantotenowy w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:

  • niemowlęta do 1. roku życia – 1,7-1,8 mg,
  • dzieci od 1. do 3. roku życia – 2 mg,
  • dzieci od 4. do 6. roku życia – 3 mg,
  • dzieci od 7. do 9. roku życia – 4 mg,
  • dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 4 mg,
  • chłopcy od 10. do 12. roku życia – 4 mg,
  • dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 5 mg,
  • chłopcy od 13. do 18. roku życia – 5 mg,
  • kobiety i mężczyźnie od 19. do 50. roku życia – 5 mg,
  • kobiety w ciąży – 6 mg,
  • kobiety karmiące piersią – 7 mg.

Źródła kwasu pantotenowego w żywności

Witamina B5 powszechnie występuje w żywności, a wśród najlepszych jej źródeł można wymienić produkty pochodzenia zwierzęcego oraz zboża i jego przetwory. Gdzie zatem znajdziemy kwas pantotenowy? Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość witaminy B5:

  • wątróbka kurczaka – 6,2 mg,
  • drożdże – 4,9 mg,
  • żółtko jaj – 4 mg,
  • łosoś – 2 mg,
  • brązowy ryż – 1,86 mg,
  • orzechy ziemne – 1,8 mg,
  • śledź – 1,35 mg,
  • nasiona słonecznika – 1,13 mg,
  • płatki owsiane – 1,09 mg,
  • mięso z piersi kurczaka – 0,8 mg,
  • makrela – 0,68 mg,
  • banany – 0,33 mg,
  • ziemniaki – 0,3 mg,
  • pomarańcze – 0,25 mg,
  • fasola biała – 0,19 mg,
  • groszek konserwowy – 0,17 mg.
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Materiał oryginalny: Silne migreny i miażdżyca mogą oznaczać niedobór tej witaminy. Sprawdź, jakie są symptomy niskiego poziomu witaminy B5 - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie