Smaki Kujaw i Pomorza – Dobrzyń nad Wisłą część 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Bogata historia, ciekawe losy miasta, piękne widoki i… wyjątkowe jedzenie. Czego chcieć więcej? Zapraszamy na wycieczkę po regionie i gotowanie z Rafałem Godziemskim!

Czy wiecie, że Dobrzyń nad Wisłą ma prawa miejskie dłużej niż np. Toruń? To historyczna stolica Ziemi Dobrzyńskiej, miasto z ciekawą historią i niesamowitymi widokami. Zobaczymy je w nowym odcinku gotowania z naszym mistrzem kuchni, Rafałem Godziemskim.

Przy okazji zapraszamy na małą lekcję historii. W 1228 roku Konrad Mazowiecki osadził na tych terenach braci dobrzyńskich, którzy mieli bronić księstwa przed najazdami Prusów. Rycerze nie odnieśli jednak sukcesów i po kilku latach przyłączyli się do Krzyżaków. Burzliwe losy tych ziem sprawiały, że miasto parokrotnie później wracało do Polski i ponownie zagarniane było przez zakon. Jak to wyglądało i co obecnie można zobaczyć w tej miejscowości? Więcej szczegółów w filmie, razem z przepisem na kolejne, pyszne danie.

Gościem odcinka jest Paweł Śliwiński, który wytyczył przebiegający tędy szlak św. Jakuba!

Paluchy z ciasta francuskiego z aromatycznym farszem
Farsz

  • Plaster ok. 0,5 cm boczku wędzonego ŻBIKOWSCY
  • Cebula
  • Olej do podsmażenia boczku
  • Mięso wieprzowe mielone, ok. 200 g
  • Szczypiorek
  • Pieprz cytrynowy CYKORIA
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • Pomidory suszone CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Sól CYKORIA

Sos

  • 3 łyżki sosu ajvar
  • Ogórek małosolny
  • Papryka wędzona CYKORIA
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Ciasto francuskie
  • Odrobina mąki
  • Worek cukierniczy
  • 1l oleju
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji

PARTNERZY:
Cykoria
ZMP Żbikowsy
Gmina Dobrzyń nad Wisłą
Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki

Dodaj ogłoszenie