Smaki Kujaw i Pomorza – Dobrzyń nad Wisłą, część 2

Materiał promocyjny PPG

Wideo

Dziś odwiedzamy m.in. Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki, a także poznajemy ważne postacie żyjące niegdyś w tych stronach. Zapraszamy na wycieczkę i kolejną porcję lokalnych smaków!

W poprzednim odcinku Smaków Kujaw i Pomorza podziwialiśmy widoki Wisły i zalewu Włocławskiego. Tym razem Rafał Godziemski zabierze nas nie tylko w podróż po Ziemi Dobrzyńskiej, ale także opowie o ciekawych osobach pochodzących z tych stron.

Jedną z nich jest na wpół legendarna postać żyjąca w XV wieku – Nawojka, być może pierwsza polska studentka, ukrywająca swoją tożsamość pod męskim imieniem Jakub. Druga osobistość to żyjący ponad 100 lat później Adam Adamandy Kochański – uznany matematyk, fizyk, teolog czy konstruktor.

Więcej o nich dowiecie się z filmu.

Sprawdźcie też, jak te życiorysy zainspirowały Rafała Godziemskiego do stworzenia wyjątkowego dania!

Gołąbki z kaszanką i sosem musztardowym

Liście sprzężnej kapusty

Farsz
20 dag boczku ŻBIKOWSCY
Olej do smażenia
2 kaszanki
Sól
Cebula
Ogórek małosolny
Majeranek CYKORIA
Pieprz czarny CYKORIA
Papryka wędzona CYKORIA
Łyżka masła

Sos
Cebula
Tymianek CYKORIA
Sól
Pieprz czarny CYKORIA
Liść laurowy CYKORIA
2 łyżki musztardy
Łyżka masła
Natka pietruszki

PARTNERZY

Cykoria

ZMP Żbikowscy

Gmina Dobrzyń nad Wisłą

Dobrzyńskie Centrum Sportu i Turystyki

Dodaj ogłoszenie