reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 10, Fojutowo

Materiał promocyjny Zaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (5 zdjęć)
W dziesiątym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” znowu zabieramy Was do Fojutowa, gdzie mieści się zabytkowy akwedukt, jedna z największych atrakcji turystycznych w Borach Tucholskich. Przygotowujemy też regionalny przysmak – potrawę z pysznej i bardzo zdrowej gęsiny.

Zabytkowy akwedukt w „Smakach Kujaw i Pomorza”
Kiedy słyszymy „akwedukt”, kojarzą nam się czasy starożytne. Ale akwedukt w Fojutowie jest nieco młodszy i został zbudowany w latach 1842-1847 przez żołnierzy pruskich. Ma 75 metrów długości i 68 szerokości, a wzorowany był na budowlach rzymskich i wykonany pierwotnie z drewna. Później został przebudowany przy użyciu kamieni, żółtej cegły i... lepiku.

Historia Wielkiego Kanał Brdy

Budowa akweduktu wiązała się z powstaniem Wielkiego Kanału Brdy. Woda z rzeki miała posłużyć do nawodnienia rozległych, ubogich łąk w okolicach Legbąda. Trzeba ją było tylko dostarczyć kanałem. W tym celu należało spiętrzyć Brdę o około 12 metrów i wykopać 30-kilometrowy rów. Zapora powstała w Mylofie, gdzie 12 metrów nad lustrem naturalnego koryta Brdy, rozpoczyna się bieg Wielkiego Kanału Brdy.

O pożytkach z gęsiny w Fojutowie

Dziś w Fojutowie mieści się również popularny wśród turystów zajazd. To właśnie tutaj przygotuje swoje danie Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy. Tym razem będzie to potrawa na bazie regionalnego przysmaku, czyli mięsa z gęsiny.

- Warto wiedzieć, że gęsina jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Pomaga na bóle stawów i kręgosłupa, wpływa pozytywnie na serce i poprawia humor. Już przed wiekami gęsi smalec stosowano do nacierania obolałych miejsc. Zawarte w gęsinie składniki, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk skutecznie chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz przed depresją, słowem – idealne mięso na jesień – opowiada w odcinku Rafał.

PRZEPIS

Gęś wolno gotowana z grzybami leśnymi na dyni pieczonej z tymiankiem

  • 1 pierś z gęsi
  • Tymianek świeży
  • Kurki 100g
  • Cebula 50g
  • Natka pietruszki 20g
  • Masło 30g
  • Olej 20ml
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Majeranek

Sos

  • Tłuszcz gęsi 500g
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki
  • 300g dyni
  • 5 gałązek tymianku
  • Miód
  • Cukier wanilinowy 15g
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szalotka
  • Natka pietruszki
  • 30g masła
  • 30ml oliwy z oliwek

Odcinek powstał przy współpracy z Województwo Kujawsko-Pomorskie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3