Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 10, Fojutowo

Materiał promocyjny Materiał informacyjny Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
W dziesiątym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” znowu zabieramy Was do Fojutowa, gdzie mieści się zabytkowy akwedukt, jedna z największych atrakcji turystycznych w Borach Tucholskich. Przygotowujemy też regionalny przysmak – potrawę z pysznej i bardzo zdrowej gęsiny.

Zabytkowy akwedukt w „Smakach Kujaw i Pomorza”

Kiedy słyszymy „akwedukt”, kojarzą nam się czasy starożytne. Ale akwedukt w Fojutowie jest nieco młodszy i został zbudowany w latach 1842-1847 przez żołnierzy pruskich. Ma 75 metrów długości i 68 szerokości, a wzorowany był na budowlach rzymskich i wykonany pierwotnie z drewna. Później został przebudowany przy użyciu kamieni, żółtej cegły i... lepiku.

Historia Wielkiego Kanał Brdy

Budowa akweduktu wiązała się z powstaniem Wielkiego Kanału Brdy. Woda z rzeki miała posłużyć do nawodnienia rozległych, ubogich łąk w okolicach Legbąda. Trzeba ją było tylko dostarczyć kanałem. W tym celu należało spiętrzyć Brdę o około 12 metrów i wykopać 30-kilometrowy rów. Zapora powstała w Mylofie, gdzie 12 metrów nad lustrem naturalnego koryta Brdy, rozpoczyna się bieg Wielkiego Kanału Brdy.

O pożytkach z gęsiny w Fojutowie

Dziś w Fojutowie mieści się również popularny wśród turystów zajazd. To właśnie tutaj przygotuje swoje danie Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy. Tym razem będzie to potrawa na bazie regionalnego przysmaku, czyli mięsa z gęsiny.

- Warto wiedzieć, że gęsina jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Pomaga na bóle stawów i kręgosłupa, wpływa pozytywnie na serce i poprawia humor. Już przed wiekami gęsi smalec stosowano do nacierania obolałych miejsc. Zawarte w gęsinie składniki, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk skutecznie chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz przed depresją, słowem – idealne mięso na jesień – opowiada w odcinku Rafał.

Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 10, Fojutowo

Gęś wolno gotowana z grzybami leśnymi na dyni pieczonej z tymiankiem

  • 1 pierś z gęsi
  • Tymianek świeży
  • Kurki 100g
  • Cebula 50g
  • Natka pietruszki 20g
  • Masło 30g
  • Olej 20ml
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Majeranek

Sos

  • Tłuszcz gęsi 500g
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki
  • 300g dyni
  • 5 gałązek tymianku
  • Miód
  • Cukier wanilinowy 15g
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szalotka
  • Natka pietruszki
  • 30g masła
  • 30ml oliwy z oliwek

Odcinek powstał przy współpracy z:

Województwo Kujawsko-Pomorskie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska