Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 19, Tuchola

Materiał promocyjny

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
W najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” wracamy do Tucholi i nadrabiamy zaległości z wiedzy o kulturze Borowiaków. No i oczywiście gotujemy!

Legenda o obronie miasta

Nasz prowadzący Rafał Godziemski tym razem spotyka się z panią Marią Olick, która o Tucholi wie chyba wszystko. Dobrze zna historię postaci z herbu miasta, czyli św. Małgorzaty. A także pewną niezwykłą legendę z nią związaną.

Podobno swego czasu św. Małgorzata podpowiedziała mieszczanom dość nietypową metodę obrony Tucholi przed najeźdźcą. Jaką? No cóż, według przekazów, św. Małgorzata poradziła rzucać w najeźdźców… chlebem.

- Zdaje się, że w historii były podobne przypadki. Podobno swego czasu Szwedzi serami ostrzeliwali podtoruński Podgórz, by pokazać, że na długo jeszcze starczy im frykasów i że są dobrze przygotowani do walki – opowiada w odcinku Rafał.

Tucholski spacer

Podczas przechadzki po Tucholi zaglądamy też m.in. na deptak, w pobliże tucholskich studni i oczywiście – pomnika św. Małgorzaty. A gdzie gotujemy? Tym razem gości nas klimatyczna restauracja.

W najnowszym odcinku nasz kucharz przygotowuje białą kiełbasę z cebulką i ziemniakami.

Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 19, Tuchola

PRZEPIS

Biała kiełbasa z cebulką i ziemniakami zapiekana sosem majonezowo ziołowym

- 200g kiełbasy surowej białej ekstra Prosiaczek
- 1 cebula
- 50g masła Premium z Warlubia Jagr
- 200g gotowanych ziemniaków
- 1 łyżka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 30ml oliwy
- 3 gałązki tymianku
- majeranek

Sos

- 1 łyżeczka chrzanu
- 100g majonezu pomorskiego Ocetix
- 100ml kremowej ze śmietanką 18%
- sól
- czarny pieprz
- szczypiorek
- 30g liści szpinaku
- gałka muszkatałowa

PARTNERZY:

Prosiaczek

Jagr

Ocetix

Gmina Tuchola