Smaki Kujaw i Pomorza – odc. 4: zamek w Golubiu-Dobrzyniu

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 
W czwartym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” poznajemy niezwykłe tajemnice zamku w Golubiu-Dobrzyniu oraz jego szczególnej mieszkanki, Anny Wazówny. Przy okazji przygotowujemy pożywne danie.

Legenda o duchu w „Smakach Kujaw i Pomorza”

-Jak mówi legenda, golubski zamek jest podobno nawiedzany przez ducha Anny Wazówny– opowiada w odcinku Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home.–Zwiewna postać odziana w białą suknię i diadem ma regularnie doglądać swych włości. Jak na władczynię przystało, pojawia się też przy wszystkich ważniejszych okazjach.

Czy spotka ją również nasz prowadzący?

„Smaki Kujaw i Pomorza” – zamek w Golubiu Dobrzyniu mógł zniknąć

W odcinku razem z Rafałem Godziemskim zwiedzamy urokliwe zakątki zamku. Dziś niewiele osób wie, jak piękne ogrody rozpościerały się wokół jego murów. Można było tu spotkać przedstawicieli świata nauki i sztuki, częstych gości w golubskim zamku.

Strawa dla rycerzy w „Smakach Kujaw i Pomorza”

Dziś w zamku odbywają się koncerty, wykłady i bankiety, a w jednym ze skrzydeł powstał hotel. Mają tu także miejsce turnieje rycerskie, które przyciągają miłośników historycznych rekonstrukcji. W dawnych czasach walki rycerskie odbywały się jednak całkiem na serio i kosztowały ówczesnych wojów sporo sił. Niezwykle ważny był wówczas pożywny posiłek.

- Mężni rycerze to były jednak spore chłopy – opowiada Rafał Godziemski. – Nie bez znaczenia była ich dieta, a raczej syte i dobrze zbilansowane potrawy.

W odcinku kucharz Rafał Godziemski przygotuje potrawę, którą z chęcią zjedliby prawdziwi wojownicy - tartę z udźcem dziadkowym duszonym z papryką i pomidorami, zapiekany serem.

Tarta z udźcem dziadkowym duszonym z papryką i pomidorami, zapiekany serem.

200g Udźca dziadkowego (PROSIACZEK)

•1 papryka czerwona

•50g groszku zielonego

•200g pulpy pomidorowej

•1 pomarańcza

•1 łyżka pokrojonej bazylii

•1 łyżka pokrojonego cząbru

•1 cebula biała

40g masła ( Masło z Warlubia – JAGR)

Kremowa ze śmietanką 18% ( JAGR )

•30g oleju

•3 ząbki czosnku

•50g mąki

•60ml śmietany

•4 spody do tarty (Tarta z Cukierni Staropolskiej)

•Sól

•Pieprz czarny

•150g sera tartego typu mozzarella

•200g sera śmietankowego

Wiele innych ciekawostek, także o samym Golubiu-Dobrzyniu, w najnowszym, czwartym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. Zapraszamy do obejrzenia!

Odcinek nakręcony we współpracy z:

Jagr
Prosiaczek
Cukiernia Staropolska
Zamek Golubski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3