Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 31 – Kołuda, cz. 1

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Udostępnij:
Po raz kolejny odwiedzamy Instytut Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, znany zwłaszcza z przepysznej gęsiny. Tym razem jednak w roli głównej jagnięcina. Zapraszamy!

Gościem specjalnym tego odcinka jest dyrektor instytutu, Paweł Drzażdżewski. Rozmawiamy o jagnięcinie, owczym mleku i pasujących do mięsa dodatkach, takich jak miody z kołudzkiej pasieki.

I choć Kołuda najbardziej znana jest z gęsiny, warto posmakować mięsa z pochodzących stąd barwnych merynosów.

Jak je przyrządzić? Opowiada Rafał Godziemski.

Comber jagnięcy w sosie pomidorowym z miętą

  • Comber jagnięcy
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Cebula
  • Kurki
  • Czosnek
  • Masło
  • Trybula

Sos

  • Olej
  • Cebula
  • Czosnek
  • Mięta
  • Pomidor
  • Trybula
  • Masło
  • Białe wino
  • Passata klasyczna POLSKIE PRZETWORY
  • Sól
  • Pieprz

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy

Poznaj sprawdzonych lokalnych producentów żywności, dzięki Mapie Smaków Kujaw i Pomorza!


Restauracja Serce Gruzji

Restauracja Serce Gruzji to połączenie gruzińskiej tradycji oraz polskiej pasji! Jesteśmy pełni miłości do gotowania i każdy Gość zasmakuje u nas skrawka Gruzji, który przywieźliśmy tu do Polski. Znajdziecie nas na Rynku Nowomiejskim w Toruniu.

ul. Rynek Nowomiejski 1 87-100 Toruń
tel. 787 383 665
facebook.com/sercegruzji


Piekarnia „Puri”

Piekarnia "Puri" to połączenie gruzińskiej tradycji oraz polskiej pasji! Jesteśmy pełni miłości do gotowania i każdy Gość zasmakuje u nas skrawka Gruzji, który przywieźliśmy tu do Polski. Znajdziecie nas na Rynku Nowomiejskim w Toruniu.

ul. Rynek Nowomiejski 26 87-100 Toruń
Tel. 698 128 007
facebook.com/PiekarniaGruzinskaTORUN


KURCZAK brojler-tuszka

KURCZAK brojler-tuszka, świeże jajka sprzedaż bezpośrednia Rodzinne gospodarstwo rolne w Trzemiętowie Katarzyny i Krystiana Kozioł zajmuje się produkcją zbóż, prowadzi hodowlę brojlerów i ich sprzedaż bezpośrednią pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii , nr 04035625. Kurczaki karmione są paszą przygotowaną we własnym gospodarstwie, bez antybiotyków. Tuszki wraz z podrobami do sprzedaży przygotowywane są pod osobiste zamówienie Klienta. Odbiór we własnym zakresie, po wcześniejszym uzgodnieniu terminu.

Trzemiętowo 64
86-014 Sicienko
tel. 731 777 920, 726 652 869


Gospodarstwo Pszczelarskie Nowinowscy

Sprzedaż miodów odmianowych: lipowy, akacjowy, spadziowy, rzepakowy, faceliowy i wielokwiatowy oraz pyłku pszczelego, propolisu i pierzgi.

Andrzej Nowinowski tel. 696 677 924
Eugeniusz Nowinowski tel. 609 157 311
Racice 26
88-150 Kruszwica


Firma Handlowo Produkcyjna PIKAR - Piotr Łuczak

Ręcznie palony karmel FIRMA PIKAR od roku 2015 roku zajmuje się produkcją ręcznie palonego karmelu, w skład którego wchodzą tylko cukier buraczany i woda demineralizowana. Proces technologiczny oparty jest o dawne sposoby ręcznego wytwarzania karmelu z cukru buraczanego. Tak głęboka karmelizacja osiągana jest przez umiejętne dozowanie bardzo wysokich temperatur, bez stosowania substancji chemicznych. Jest szeroko wykorzystywany jako dodatkowa substancja przy produkcji wszelkiego rodzaju likierów, nalewek, kruchych ciastek, polew, lodów, past do deserów itp. W swojej ofercie mamy cztery rodzaje karmelu. Każdy z nich posiada dokładnie ten sam skład – cukier oraz woda. Różnią się jedynie procesem wytwarzania, który wpływa na ich kolor i smak. Firma PIKAR od 2019 roku zajmuje się również produkcją syropu z pigwy, z owoców wyhodowanych we własnym sadzie.

Firma Handlowo Produkcyjna PIKAR - Piotr Łuczak
ul. Kasztanowa 6
87-152 Biskupice
tel. 792 438 341
pikarmel.pl


Restauracja Wodnik

Restauracja Wodnik to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Bydgoszczy, które koniecznie warto odwiedzić! Priorytetem jest świeżość i domowy smak serwowanych potraw. W menu znajdziecie Państwo potrawy, które przygotowujemy według naszych unikalnych receptur. Smak, świeżość oraz pasja - to wszystko sprawia, że w menu naszej restauracji każdy znajdzie coś dla siebie. Zapewnimy organizację imprez okolicznościowych pod indywidualne oczekiwania klienta. Chętnie pomożemy w aranżacji wszelkich uroczystości rodzinnych. Specjalnie dla Państwa urządzimy urodziny, chrzciny, komunie, wesela, konsolidacje i inne eventy, na których nie zabraknie pysznego jedzenia. Serdecznie zapraszamy!

Bydgoszcz, ul. Nakielska 86
Pn – pt: 12-20,
nd: 12-18
wodnikrestauracja.pl/oferta
wodnikrestauracja.pl/menu
wodnikrestauracja.pl/catering
tel.: 533 348 206


Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Andrób Roman Olszewski

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Andrób Roman Olszewski Wędliny pełne smaku i aromatu Firma P.W. ANDRÓB to producent i sprzedawca wędlin z Kujaw i Pomorza. Firma powstała w 2013 roku. Bazuje na tradycyjnych recepturach (np. kiełbasa krajeńska, jałowcowa, polska, biała) i sprawdzonych dostawcach. W ofercie są: wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe oraz konserwy mięsne w słoikach. Przywiązanie do tradycji i jakości niejednokrotnie zapewniły wyróżnienia i zwycięstwa w konkursach i plebiscytach, również ogólnopolskich, na najlepsze produkty mięsne. Głównym dostawcą mięs jest pobliskie gospodarstwo rodzinne, które specjalizuje się w małoskalowej hodowli trzody chlewnej. Przedsiębiorstwo korzysta też z drobiu z własnej hodowli. Wędliny można kupić w firmowych sklepach - w Mroczy i w Suchorączku oraz na targowiskach w Więcborku, Sępólnie, Tucholi, Chojnicach. Prowadzi także handel obwoźny w punktach w Bydgoszczy. ANDRÓB oferuje również usługi cateringu, dostarczając wyjątkowe wyroby mięsne na imprezy rodzinne i firmowe.

Suchorączek 53
89-410 Więcbork
www.androb.pl
tel.: 506 322 233
e-mail: [email protected]


Najwyższej jakości mięso i wędliny

Firma Zakład Przemysłu Mięsnego „Dróbaleks” powstała w 1996 roku. Dzisiaj zatrudnia ponad 200 pracowników oraz posiada rozwijającą się siec sklepów firmowych. Firma od początku swojego istnienia była zarządzana rodzinnie i nadal cenimy rodzinne wartości oraz staramy się stworzyć przyjazną atmosferę w pracy. Pierwszą działalnością firmy było i nadal jest ubój i produkcja mięsa drobiowego. Firma od roku 2001 r. nie przerwanie prowadzi również działalność z zakresu wytwarzania wszelkich produktów wędliniarskich z mięsa wieprzowego oraz drobiowego. W ofercie Klienci znajdą ponad 100 rodzajów produktów, wśród nich świeże mięso, kiełbasy, wędliny kanapkowe, wyroby garmażeryjne i drobiowe.

Radunki 25
87-700 Aleksandrów Kujawski
tel.: 54 282 55 61
drobaleks.pl
facebook.com/drobaleks


SWOJSKIE WĘDLINY PRZYSIERSK

Pomimo tego, że na rynku wędliniarskim nie brakuje różnorodnych ofert produktów, to na skraju Borów Tucholskich, w niewielkiej miejscowości Przysiersk, w gminie Bukowiec, która leży w województwie kujawsko – pomorskim powstała mała firma masarska.. Smak i tradycja to motto przewodnie, jakie towarzyszy od 2011 roku Zakładowi Wyrobów Masarskich i Wędlin Marian Raguza. W naszej firmie stawiamy na jakość i walory smakowe wędlin. Od samego początku przetwarzamy mięso tylko wysokiej jakości, pozyskiwane od lokalnych gospodarzy. Stosujemy naturalne przyprawy bez chemicznych ulepszaczy. Proces obróbki termicznej odbywa się poprzez tradycyjne wędzenie, nadające wędlinom odpowiednią barwę, smak i zapach. Cały proces powstawania wyrobów jest ściśle kontrolowany, aby na „Polski Stół" trafiały pełnowartościowe, tradycyjne wyroby. Mamy świadomość, że mała firma nie może pozwolić sobie na komercję – my stawiamy nie na ilość, ale na jakość. Dlatego mamy stałych klientów, którzy ustawiają się w kolejkach po nasze wyroby. Zapraszamy, każdego, kto chciałby poczuć smak dobrych, wiejskich wędlin, takich, jakie niejeden z Państwa smakował w swoim dzieciństwie będąc na wsi u rodziców, dziadków lub znajomych. Gwarantujemy, że smaki dzieciństwa do Was wrócą.

Długa 3, Przysiersk, Świecie
tel.: 505 097 862
swojskiewedlinyprzysiersk.pl


Gminna Spółdzielnia Koronowo

Bułka Koronowska. Receptura oparta jest na zakwasie. Formowana w naturalny sposób. Miękisz jest delikatny i świeży a skórka chrupiąca i aromatyczna.

GS Koronowo ul. Aleje Wolności 12,
86-010 Koronowo
gskoronowo.pl/piekarnia


Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy - soki, powidła, galaretki

Nasze gospodarstwo położone jest niedaleko Bydgoszczy, na urokliwych terenach Doliny Wisły. Strzelce (Górne i Dolne), to obok Gruczna największe „zagłębie śliwek” w regionie. Tradycje sadownicze naszej rodziny sięgają lat 70-tych ubiegłego wieku, kiedy to w Fordonie otwarto Przetwórnię Owocowo - Warzywną "Winiarnia". Okazało się, że owoce to nasz sposób na życie przepełnione pasją i smakiem. Gospodarstwo prowadzimy wspólnie z mężem, tzn. Ewa i Mieczysław Chabowscy. Obecnie mamy 8 ha porzeczki czarnej, 2 ha wiśni Łutówki i 2 ha śliwy węgierki (łowickiej, dąbrowickiej, węgierki zwykłej) oraz amatorskie nasadzenia czereśni, moreli, nektarynki, winogron i malin. Jesteśmy członkami stowarzyszenia LGD „Trzy Doliny” z siedzibą w Gądeczu, z którym współpraca układa się znakomicie. Jak i gdzie można kupić nasze produkty? - Bezpośrednio u nas w gospodarstwie, praktycznie przez okrągły rok (do wyczerpania zapasów) - przyjazd najlepiej potwierdzić telefonicznie.

Porzeczkowa 186-022 Strzelce Górne
Godziny otwarcia
pon.: 09:00–20:00
wt.: 09:00–20:00
śr.: 09:00–20:00
czw.: 09:00–20:00
pt.: 09:00–20:00
sob.: 09:00–20:00
niedz.: Zamknięte

- Składając zamówienie telefonicznie lub SMS-em na nr 695 400 779
- Na adres e-mail: [email protected] (podając w treści listę zamawianych produktów i adres wysyłkowy)
- W naszym stoisku na festiwalach, targach, wystawach, jarmarkach i kiermaszach, o czym będziemy wcześniej informować w "Aktualizacjach" naszej witryny.


Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka powstał w 1946. Jest jednostką naukowo – badawczą, wdrożeniową i produkcyjną.

Zakład prowadzi od 60 lat hodowlę Gęsi Białej Kołudzkiej®, która jest odrębną rodzimą rasą gęsi w Polsce. Zarodowa Ferma Gęsi Białej Kołudzkiej jest jedyną tego typu fermą w Europie i na świecie. Utrzymywane jest również stado owiec merynosa polskiego odmiany barwnej oraz mleczno - plennej owcy kołudzkiej.

Zakład gospodaruje na ponad 1000 ha użytków rolnych.

Oprócz działalności naukowo – badawczej i produkcyjnej zakład prowadzi szeroką współpracę w zakresie promocji spożycia oraz walorów zdrowotnych gęsiny i jagnięciny.

Kołuda Wielka
ul. Parkowa 1
88-160 Janikowo
tel. 52 351 33 91
www.izzd-koluda-wielka.com.pl/kontakt/

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie