Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 33 – Biskupin

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Udostępnij:
W ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina razem z Rafałem Godziemskim przemierzamy Kujawsko-Pomorską Trasę Filmową. W każdym z odwiedzanych miejsc przygotujemy inspirowaną filmami gęsinową potrawę.

Zaczynamy od Biskupina. To właśnie tu realizowano zdjęcia do „Ogniem i Mieczem” – ekranizację powieści Henryka Sienkiewicza w polskich kinach obejrzało ponad 7 milionów widzów. Za serce państwa kozackiego posłużył nasz słynny Skansen Archeologiczny.
A ponieważ akcja filmu dzieje się w okresie staropolskim, proponujemy również taki przepis na gęś.

Obejrzyjcie kolejny odcinek Smaków, poznajcie wyjątkową recepturę autorstwa naszego mistrza kuchni i przekonajcie się, co jeszcze kręcono w Biskupinie!

Gęsia noga w czerwonym winie z dressingiem miodowym na pszenno-żytnim placku

  • noga z gęsi
  • sól, pieprz
  • cebula
  • jabłko
  • śliwka
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • czosnek
  • miód
  • czerwone wytrawne wino
  • woda

Dressing:

  • sos z duszenia gęsi
  • miód
  • imbir
  • czosnek
  • świeża natka pietruszki

Do podania:

  • pszenno-żytnie placki z ciasta drożdżowego
  • sałata (np. szpinak, rukola)

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie