Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 34 – Radzyń Chełmiński

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Dziś odwiedzamy kolejny ważny punkt na kujawsko-pomorskiej trasie filmowej – zamek w Radzyniu Chełmińskim, który możecie kojarzyć z serialu „Samochodzik i templariusze”.

Serial „Samochodzik i templariusze” był filmową adaptacją powieści Zbigniewa Nienackiego. Chociaż akacja filmu toczy się na Pojezierzu Suwalskim, to w rzeczywistości zdjęcia były realizowane właśnie tutaj, w Radzyniu Chełmińskim.

Miejsce to zainspirowało Rafała Godziemskiego do kolejnego autorskiego przepisu!

Sprawdźcie, co wspólnego mają ze sobą templariusze, Krzyżacy i gęsina!

Noga z gęsi w kremowym sosie szafranowym ze śliwkami i agrestem

Bulion:

  • woda
  • korzeń selera
  • marchew
  • liście chrzanu
  • cebula

Przyprawy:

  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna czarnego pieprzu
  • sól

Na patelnię:

  • noga z gęsi
  • pieprz czarny, sól
  • czosnek
  • świeży tymianek
  • korzeń pietruszki

Sos:

  • masło
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz czarny
  • mąka
  • wino białe
  • wywar z gotowania gęsi
  • śmietana 30% lub 36%
  • szafran
  • żółtka

Owoce:

  • agrest
  • śliwki
  • winogrono

Do podania:

  • liść chrzanu
  • natka pietruszki

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie