Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 odc. 39 – Grudziądz

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
To już nasz przedostatni przystanek na Kujawsko-Pomorskiej Trasie Filmowej i przedostatni przepis w ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina. Pozdrawiamy z Grudziądza!

Grudziądz słynie z pięknej panoramy miasta ze spichlerzami zbożowymi na pierwszym planie. Zabytki miasta znajdują się na Europejskim Szlaku Gotyku Ceglanego i stały się inspiracją dla twórców filmowych.

W przestrzeni grudziądzkiej zabudowy, a także na niezwykle urokliwych Błoniach Nadwiślańskich umieszczono np. akcję filmu „Tatarak”. Więcej o filmach i kulisach ich powstawania opowie Rafał Godziemski.

A jaki przepis z gęsiny dziś zaproponuje?

Pierś z gęsi w cieście francuskim z sosem z zielonego pieprzu

  • Pierś z gęsi
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Świeży tymianek
  • Ciasto francuskie
  • Kilka plastrów wędzonego boczku
  • Pieczarki
  • Pasta z rokitnika
  • Jajko

Sos

  • Cebula
  • Łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • Pieprz czerwony ziarnisty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Gruszka
  • Jabłko
  • Łyżka masła
  • Łyżka miodu
  • 100 ml wiśniówki
  • Świeży rozmaryn

Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie