Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 odc. 41 – Ciechocinek cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Dziś Rafał Godziemski przybliży nieco dawne dzieje miasteczka i – jak zwykle – zdradzi kolejne tajniki swojej autorskiej kuchni.

Czy wiecie, że Ciechocinek był kiedyś przedmieściem Warszawy? Stało się tak, dzięki dobremu połączeniu kolejowemu – warszawscy bywalcy salonów chętnie korzystali z niego, by oderwać się na chwilę od wielkiego miasta. To nie jedyne powiązania kujawsko-pomorskiej miejscowości ze stolicą. O kolejnych opowie Rafał Godziemski.

A co dobrego dziś ugotuje? Sprawdźcie sami!

Carpaccio z buraków z gruszkami, figami i rukolą

Sos winegret

  • Oliwa
  • Ocet balsamiczny
  • Miód
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Musztarda francuska
  • 2 ząbki czosnku
  • Cukier wanilinowy

Sos koktajlowy

  • Majonez
  • Passata klasyczna POLSKIE PRZETWORY
  • Świeży estragon
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • Rokitnik przetarty z cukrem

Carpaccio

  • Pieczone buraki
  • Gruszki w syropie
  • Upieczony rabarbar
  • Rukola
  • Ser długo dojrzewający

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Sanatorium ORION Ciechocinek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie