Smaki Pomorza i Kujaw SEZON 1 ODC. 14 - Co „Spiżarnia Hrabiny Potulickiej” i Karp Nakielski czerpie z tradycji folwarku ślesińskiego?

Akcja specjalna Smaki Pomorza i Kujaw
Wideo
od 16 lat
W najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” zapraszamy do Ślesina, które słynie z smakowitych serów i wspaniałych karpi. Tym razem gotujemy w dworku pewnej hrabiny, od której wszystko się zaczęło…

Sery trudne, ale smaczne

Zmarła w 1932 roku Aniela Potulicka nie miała spadkobierców. Na mocy testamentu hrabiny powstała Fundacja Potulicka, która przejęła folwark i prowadzi gospodarstwo także dzisiaj. Od kilku lat Ślesin kojarzy się z serami ze spiżarni hrabiny Potulickiej. Spiżarni pełnej serów dojrzewających, pleśniowych, twarogowych. W odcinku dowiemy się który z nich jest najtrudniejszy do wyprodukowania.

Wiekowa tradycja

To wyjątkowe miejsce łączy w sobie historię i współczesność.

- Ślesin położony jest na obszarze Natura 2000. Bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zapewnia odpowiednie zaopatrzenie stawów w czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. Fundacja hrabiny Potulickiej pozostała wierna metodom chowu znanym w gospodarce karpiowej od drugiej połowy XIX wieku. Gospodarstwo ma już ponad 100 lat tradycji! – opowiada w odcinku nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine”.

W tym odcinku kucharz przygotuje…

Smaki Pomorza i Kujaw SEZON 1 ODC. 14 - Co „Spiżarnia Hrabiny Potulickiej” i Karp Nakielski czerpie z tradycji folwarku ślesińskiego?

Nakielskiego karpia smażonego w cieście z wędzonego sera Ślesiniak

  • 1 filet z karpia nakielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • Zioła prowansalskie do smaku

Ciasto

  • 100g sera wędzonego Ślesiniak
  • 80g mąki pszennej np. tortowej
  • 90ml mleka
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Skórka otarta z cytryny
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Do smażenia

  • Olej ok 100ml
  • Masło 40g
  • Tymianek świeży 3 gałązki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku

Podajemy z sosem z naturalnego sera Ślesińskiego z fasolką szparagową, jabłkami i miętą.

Odcinek powstał we współpracy z:

Karp Nakielski
Spiżarnia Hrabiny Potulickiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska