Smaki Kujaw i Pomorza – Strzelno

Materiał promocyjny

Wideo

Zobacz galerię (8 zdjęć)
Strzelno to naprawdę urokliwe miejsce. Miejski rynek jesienią wygląda magicznie. Z kamerą odwiedzamy też znane na całą Polskę strzelnieńskie obiekty sakralne i oczywiście – gotujemy!

Noblista ze Strzelna

W 1856 roku Samuel i Rozalia (z domu Przyłubska) z trójką dzieci: Pauliną, Joanną i najstarszym Albertem wyjechali przez Nowy Jork i Panamę do Kalifornii. Co ciekawe, dorastał w miasteczkach wyrosłych na gorączce złota i srebra: Murphy’s w Kalifornii i Virginia City w Nevadzie.

- Zajmował się zjawiskiem rozprzestrzeniania światła. To nie jedyna ciekawa historia związana z tym miejscem. Region słynie ze wspaniałych zabytków sakralnych. Zaraz obejrzymy je wszystkie! – zapewnia nasz prowadzący.

Smaki Kujaw i Pomorza – Strzelno

Świątynie i kulinaria

Rotunda św. Prokopa w Strzelnie zachowała swój pierwotny kształt. Świątynia w całości zbudowana jest z granitu, co sprawia, że ma taki surowy urok. To największy romański kościół zbudowany na planie koła, jaki zachował się w Polsce. Bazylika Trójcy i Najświętszej Marii Panny w Strzelnie została wzniesiona dla sióstr norbertanek w latach 1174-1216. Świątynia początkowo była romańska, jednak wielokrotnie ją przebudowywano. Z biegiem lat nabrała cech gotyckich i barokowych. Z kolei Klasztor Braci Mniejszych w Mogilnie został ufundowany w 1050 roku przez Kazimierza Odnowiciela, który w budynku założył najpierw klasztor benedyktynów.

Wszystkie zwiedzimy razem z kamerą. Ale czym byłyby „Smaki”, gdybyśmy nie ugotowali czegoś przepysznego? Tym razem będzie to…

Smaki Kujaw i Pomorza – Strzelno

PRZEPIS

Szynka z curry na groszku z miętą

- 1 kg szynki wieprzowej bez kości PROSIACZEK
- Olej
- Sól
- Nasiona kopru włoskiego
- Pieprz
- Musztarda francuska
- Cebula
- Ząbek czosnku
- 5 pieczarek
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżka masła Ekstra z Warlubia JAGR
- Pół kopru włoskiego
- 400 ml mleczka kokosowego
- Pół szklanki wody
- Oliwa z oliwek z chili
- Gałązki kopru włoskiego do dekoracji

Krem z groszku

- 1 łyżka masła Ekstra z Warlubia JAGR
- Pół małej cebulki
- Ząbek czosnku
- Sól
- Kilka listków mięty
- Łyżka Kremowej ze śmietanką 12 lub 18% JAGR
- 300 g świeżego lub mrożonego groszku

PARTNERZY
Prosiaczek

Jagr

Powiat Mogileński

Materiał oryginalny:

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3