Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzone przepisy na chleb. To przepisy idealne nie tylko na Światowy Dzień Chleba

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Wiecie, że miesięcznie średnio każdy z nas zjada prawie 3 kg pieczywa? Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, chrupiący i pachnący. 16 października przypada Światowy Dzień Chleba. Koronawirus przyczynił się do tego, że więcej osób zaczęło piec chleby czy bułki samodzielnie, by rzadziej odwiedzać sklepy. Przypominamy sprawdzone przepisy.

Pszenny, żytni, razowy, gryczano-orkiszowy, z dodatkiem kapusty, ziół, żurawiny albo boczku - wymieniać można długo. Wybór chlebów w piekarniach jest bardzo duży. To od wieków ważny punkt w naszej codziennej diecie.

"Ma on szczególne miejsce w chrześcijaństwie oraz w słowiańskiej kuchni. Chlebem należało dzielić się z potrzebującymi. Było to oznaką przyjaźni, miłości, dobroci", przypomina Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z okazji Światowego Dnia Chleba.

Najprostszy przepis na domowy chleb

Zanim sięgniemy po ciekawe fakty na temat chleba, podpowiadamy, jak go zrobić z udziałem świeżych drożdży. Zależnie od tego, jaką wybierzecie mąką, może to być pieczywo pszenne, żytnie, mieszane itd.

Składniki potrzebne do zrobienia chleba

  • 700 g mąki
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić chleb krok po kroku? Wspominałam już, że będzie prosto?

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, aż powstanie gładka masa, składniki połączą się.
  2. Miskę z chlebowym ciastem przykrywamy folią i wstawiamy na ok. 6 godzin do lodówki, np. na noc.
  3. Urosło? Wyjmujemy miskę z ciastem i krótko zagniatamy.
  4. Zostawiamy na pół godziny na blacie, żeby się ogrzało, odpoczęło.
  5. Włączamy piekarnik (temp. 200 stopni), umieszczamy w nim dół naczynia żaroodpornego lekko przyprószonego mąką.
  6. Ostrożnie przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia, przykrywamy pokrywą.
  7. Po 30 min pieczenia zdejmujemy pokrywę (ostrożnie, gorąca) i pieczemy jeszcze 20 min, chleb się przyrumieni.
  8. Wyjmujemy po łącznie 50 minutach pieczenia, chleb jest gotowy.

Do ciasta można dodać dowolne ziarna, np. słonecznika czy dyni, posypać nimi także chleb na wierzchu wkładając do piekarnika.

Chleb nasz powszedni jemy kilogramami

- Z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę - wskazuje Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56%.

Nie tylko w kraju zajadamy się naszymi wyrobami. - Systematycznie rośnie eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 eksport tych produktów osiągnął poziom 1,8 mld euro (*Dotyczy produktów o kodzie CN 1905), o 9% wyższy niż w poprzednim sezonie. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych wywóz pieczywa stanowił około 9%. Eksport tych produktów w 2019 r. odbywał się przede wszystkim do UE, a także do Rosji – podkreśla dyrektor Marcin Wroński.

KOWR: W ostatnim czasie obserwowane są zmiany preferencji i gustów konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych, prozdrowotnych i ekologicznych, do których zalicza się pieczywo wytwarzane w tradycyjny sposób, a także preferowanie rodzimych produktów piekarniczych (patriotyzm konsumencki) przy podejmowaniu decyzji zakupowych.

- Pieczywo wytwarzane w Polsce odznacza się wysoką jakością. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez MRiRW znajdują się 362 wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane w różnych regionach kraju z polskich mąk, a 7 wyrobów piekarniczych posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych - dodaje zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Są to:

  • rogal świętomarciński,
  • andruty kaliskie,
  • pierekaczewnik,
  • obwarzanek krakowski,
  • chleb prądnicki,
  • kołocz śląski/kołacz śląski
  • cebularz lubelski.

Więcej przepisów na chleb i bułki:

https://www.facebook.com/MRiRW/posts/4823347224343873

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska