Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świnia przez szybę

Lucyna Talaśka-Klich
Polskie zakłady mięsne chcą sprzedawać mięso i wędliny na Zachód. Potencjalnych kupców nie brakuje, ale kontraktów jest wciąż mało.

     - Od maja zainteresowanie naszym towarem nie słabnie, jednak na sfinalizowanie kontraktów będziemy musieli jeszcze poczekać - _mówi Marek Langowski , dyrektor Zakładów Mięsnych "MAT" Czerniewicach.
     Ruchoma cena
     
Słowacy chcą kupować w Czerniewicach półtusze wieprzowe, Anglicy - elementy wieprzowe i wołowe, Francuzi - wędliny i wędzonki. Na razie rozwija się handel z Niemcami, którzy w Czerniewicach kupują wędliny.
     Z kolei z Niemiec do Polski jedzie coraz więcej tuczników. - _Tam niektóre polskie zakłady kupują żywiec, bo nasz jest drogi - _twierdzi Henryk Cieśliński, prezes Zakładów Mięsnych Polmeat w Brodnicy
, które prowadzą rozmowy m.in z kontrahentami z Irlandii i Holandii.
     Zdaniem Langowskiego właśnie ciągłe skoki cen żywca są jednym z powodów długiej finalizacji kontraktów.
     Znowu w górę
     
Wczoraj zakłady "MAT" za kilogram żywca wieprzowego płaciły 4,80 zł (plus VAT), bo tuczników znowu zaczęło brakować. W innych punktach skupu w Kujawsko-Pomorskiem płacono od 4,60 zł do 4,80 zł.
     We wrześniu ceny powinny spaść, ponieważ w pierwszym kwartale tego roku część rolników powróciła do produkcji tuczników i w przyszłym miesiącu do skupów może trafić więcej świń.
     Jeśli niższa cena żywca utrzyma się przez dłuższy czas, zachodni kontrahenci chętniej będą u nas robić zakupy. - _Nie oznacza to jednak, że ceny mięsa i przetworów muszą w Polsce z tego powodu wzrosnąć - _twierdzi Cieśliński. Jego zdaniem część zachodnich firm mogłaby wykorzystać wzrost cen i zdobyć polski rynek tańszymi wyrobami.
     - _Przy obecnej huśtawce cenowej żadna firma nie podpisze kontraktu, bo nie wie nawet co będzie za tydzień
- uważa Witold Choiński, dyrektor biura Polskiego Związku Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa. - Sytuacja powinna ustabilizować się pod koniec września.
     

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska