W skrócie
Kuchnia Nigelli Lawson. Nie tylko sałatki
Wersji tej sałatki jest wiele – oryginał tylko jeden. Pierwszy raz światu pokazała ją w swoim telewizyjnym show Nigella Lawson. Piękna, seksowna i bardzo kreatywna kucharka, nazywana przez Brytyjczyków boginią kuchni, od lat jest na Wyspach wyrocznią. Mieszając sałatki ręką, bezwstydnie oblizując palce, stworzyła jeden z najchętniej oglądanych programów kulinarnych.
Życiorys Nigelli to zresztą gotowy scenariusz na porządny serial. Jej kuchnia jest z jednej strony prosta, z drugiej – zaskakująca. Nie sposób jej nie kochać. Taka właśnie jest sałatka z arbuza i fety z oliwkami. W jednym daniu Nigella połączyła pozornie niepasujące do siebie smaki i faktury. I te połączenia na dobre zmieniają to, jak myślimy o jedzeniu.
Arbuz i ser. Lekko i pysznie
Arbuz zwykle nie kojarzy się z sałatką, za to idealnie - z latem. To król deserów w upalne dni, który idealnie chłodzi rozgrzany organizm. W tej sałatce schłodzone kawałki owocu strzelają pod zębami. a jego sok w połączeniu z sokiem z limonki i oliwą tworzy naturalny dressing.