Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta kiszona - przepis. Tak krok po kroku ukisisz kapustę z ulubionymi dodatkami - jabłkami i marchewką

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Zachęcamy do przygotowania własnej wersji kapusty kiszonej. Jak to zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii.
Zachęcamy do przygotowania własnej wersji kapusty kiszonej. Jak to zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii. 123rf.com/ockra
Cena za kilogram białej kapusty w Kujawsko-Pomorskiem wynosi od 2 do 4 zł, a kiszonej od 6 do 8 zł. Warto ukisić kapustę samemu i wedle własnego upodobania. Wspaniała jest kapusta z dodatkiem jabłek, marchwi i kminku, ale można też ją ukisić na wzór azjatycki, np. z chili i imbirem. Jak to zrobić? Zobaczcie w naszej galerii.

- Jedz kiszonki, by wzmocnić odporność przed zimą - radzą lekarze. - Kiszonki zawierają dużo antyoksydantów (przeciwutleniaczy) i probiotyków. To właśnie te substancje odpowiadają za odporność organizmu. Antyoksydanty minimalizują szkody spowodowane w organizmie przez wolne rodniki, które powstają m.in. przez stres, picie alkoholu, palenie papierosów, brak ruchu i zwiększają ryzyko powstawania chorób. Probiotyki zaś pobudzają do działania naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu.

Jesień to dobry czas na kiszenie kapusty i to się opłaca. 1 września 2023 cena za kilogram białej kapusty na targowiskach w regionie waha się od 2 zł w Brodnicy i Wąbrzeźnie, do 4 zł w Lipnie. Kapusta kiszona jest dwa razy droższa - za kilogram na wąbrzeskim targowisku zapłacimy 8 zł, w Golubiu-Dobrzyniu - 6 zł, w Mogilnie - 7 zł.

Tymczasem Polacy zjadają rocznie średnio 5 kg kapusty kiszonej. Przepis na kiszenie kapusty jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale najlepsza jest kapusta ukiszona wedle własnych potrzeb, czyli z dodatkiem ulubionych przypraw. Jeśli ktoś lubi kapustę kiszoną w podstawowej formie, czyli bez kminku i innych dodatków, nie ma przymusu, jednak kiszenie nie uda się bez soli kamiennej, używanej do robienia przetworów.

Fermentacja zaczyna się po kilku godzinach od zasolenia poszatkowanej i ubitej kapusty. To burzliwy proces, który zajmuje do trzech dni. Mieszanka pieni się i podnosi od produkcji gazów, dlatego przez pierwsze dni trzeba ją ubijać. Ważne jest, żeby w naczyniu panowały warunki beztlenowe, w przeciwnym razie w kapuście mogą się rozwinąć bakterie, które zepsują proces kiszenia.

Tak krok po kroku ukisisz kapustę

Zachęcamy do przygotowania kapusty kiszonej wedle własnego upodobania. Sprawdźcie w naszej galerii nasz przepis na kapustę kiszoną z dodatkami - marchewką i jabłkiem..

Do naszej wersji kapusty kiszonej potrzebne będą:

  • kapusta
  • jabłka
  • marchew
  • sól kamienna
  • kminek.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska