Tak krok po kroku ukisisz kapustę. Podajemy prosty przepis na małą porcję, akurat na świąteczny bigos

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Zachęcamy do przygotowania małej porcji kapusty kiszonej, specjalnie na świąteczny bigos. Akurat jest na to właściwa pora, bo kiszenie trwa do 20 dni. Przepis na kiszenie kapusty jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale najlepsza jest kapusta ukiszona wedle własnych potrzeb, czyli z dodatkiem ulubionych przypraw. Jak to zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii.
Zachęcamy do przygotowania małej porcji kapusty kiszonej, specjalnie na świąteczny bigos. Akurat jest na to właściwa pora, bo kiszenie trwa do 20 dni. Przepis na kiszenie kapusty jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale najlepsza jest kapusta ukiszona wedle własnych potrzeb, czyli z dodatkiem ulubionych przypraw. Jak to zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii. 123rf.com/ockra
Nie trzeba od razu kisić całej beczki kapusty, można sobie ukisić słoik na specjalną okazję, np. na Boże Narodzenie. Teraz jest na to odpowiedni czas. Wspaniała jest kapusta z dodatkiem jabłek, marchwi i kminku, ale można też ją ukisić bez przypraw, konieczna jest tylko sól. Jak to zrobić? Zobaczcie w naszej galerii.

Polacy zjadają rocznie średnio 5 kg kapusty kiszonej. Przepis na kiszenie kapusty jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, ale najlepsza jest kapusta ukiszona wedle własnych potrzeb, czyli z dodatkiem ulubionych przypraw. Jeśli ktoś lubi kapustę kiszoną w podstawowej formie, czyli bez kminku i innych dodatków, nie ma przymusu, jednak kiszenie nie uda się bez soli kamiennej, używanej do robienia przetworów.

Fermentacja zaczyna się po kilku godzinach od zasolenia poszatkowanej i ubitej kapusty. To burzliwy proces, który zajmuje do trzech dni. Mieszanka pieni się i podnosi od produkcji gazów, dlatego przez pierwsze dni trzeba ją ubijać. Ważne jest, żeby w naczyniu panowały warunki beztlenowe, w przeciwnym razie w kapuście mogą się rozwinąć bakterie, które zepsują proces kiszenia.

Tak krok po kroku ukisisz kapustę

Zachęcamy do przygotowania małej porcji kapusty kiszonej, specjalnie na świąteczny bigos. Akurat jest na to właściwa pora, bo kiszenie trwa do 20 dni. Jak to zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii.

Składniki

  • dwie główki kapusty białej
  • cztery marchwie
  • cztery jabłka
  • pół paczki kminku
  • 4 łyżki soli kamiennej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Dębica

Dębica Frigo Hp2 205/55R16 91H

361,00 zł273,18 zł-24%
miejsce #2

Continental

Continental WinterContact TS 870 205/55 R16 91H

550,00 zł459,00 zł-17%
miejsce #3

Nexen

Nexen WINGUARD SPORT 2 WU7 205/45R17 88V XL FR 3PMSF

480,00 zł408,00 zł-15%
miejsce #4

Kormoran

KORMORAN SNOW 205/55R16 91H

296,00 zł256,00 zł-14%
miejsce #5

Bridgestone

Bridgestone Blizzak Lm005 235/55R17 103V

829,00 zł735,54 zł-11%
miejsce #6

Sava

Sava Eskimo S3+ 185/65R15 88T

301,05 zł273,23 zł-9%
Materiały promocyjne partnera

24 listopada to dzień buraka! - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie