Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kandyzowana skórka z pomarańczy - tak zrobisz ją krok po kroku. Aromatyczny dodatek do ciast

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Skórki cytrusów nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. Działają korzystnie w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia, a także wzmacniają odporność organizmu. Warto zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy, bo jest idealnym dodatkiem do świątecznych deserów. Jak kandyzuje się skórkę? Zobaczcie w naszej galerii.
Skórki cytrusów nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. Działają korzystnie w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia, a także wzmacniają odporność organizmu. Warto zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy, bo jest idealnym dodatkiem do świątecznych deserów. Jak kandyzuje się skórkę? Zobaczcie w naszej galerii. Pixabay
Kandyzowana skórka pomarańczy jest idealnym uzupełnieniem świątecznych deserów. Jej przyrządzenie jest bardzo proste, warto spróbować. Jak to zrobić? Sprawdźcie w naszej galerii.

Skórki cytrusów nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. Na portalu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego czytamy: - Dzięki zdolności neutralizowania wolnych rodników i silnym właściwościom przeciwutleniającym działają korzystnie w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia, a także wzmacniają odporność organizmu dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu.

Badacze uczulają jednak na to, że cytrusy trzeba myć: - Żeby przy okazji nie dostarczać naszemu organizmowi szkodliwych pozostałości pestycydów, konserwantów czy środków grzybobójczych – wyjaśniają. Uspokajają przy tym: - Stosowane substancje magazynują się w skórce i w zasadzie nie docierają do samego owocu. I chociaż na powierzchni pomarańczy wykryto wysokie stężenia konserwantów takich jak tiabendazol i imazalil, to nie przeniknęły one do jej wnętrza. W miąższu stężenie tiabendazolu było niższe niż granica wykrywalności, natomiast dla imazalilu wynosiło 0,04 mg/kg pomarańczy (czyli poniżej ostrej dawki referencyjnej ARfD, która wynosi dla tej substancji 0,05 mg/kg asy ciała).

Dlatego cytrusy trzeba porządnie myć (także przed obraniem). Naukowcy radzą to robić w wodzie o temperaturze 60 - 70 st. C i przy użyciu szczoteczki, ewentualnie płynu do mycia naczyń. - Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ. To jednak za mało, by bez strachu dodać do ciasta skórkę – w takim wypadku trzeba pozbyć się jeszcze substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów – zalecają.

Jak kandyzować skórkę pomarańczy? Sprawdźcie w naszej galerii.

Składniki

  • 1 kg pomarańczy
  • półtorej szklanki cukru
  • 10 łyżek wody
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska