Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak krok po kroku zrobisz muffiny z brokułami. Proste, tanie i zdrowe danie dla dzieci

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Brokuły oraz kiełki brokułów są najbogatszym źródłem sulforafanu, nazywanego często antidotum na raka. - Związek ten wykazuje działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu – zarówno w fazie poprzedzającej, jak i w kolejnych, gdy dochodzi do namnażania się komórek nowotworowych - informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. 'Mamy prosty sposób na danie z blanszowanymi brokułami, które z chęcią zjedzą dzieci. Przygotowanie jest proste, składniki również. Sprawdźcie w naszej galerii.
Brokuły oraz kiełki brokułów są najbogatszym źródłem sulforafanu, nazywanego często antidotum na raka. - Związek ten wykazuje działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu – zarówno w fazie poprzedzającej, jak i w kolejnych, gdy dochodzi do namnażania się komórek nowotworowych - informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. 'Mamy prosty sposób na danie z blanszowanymi brokułami, które z chęcią zjedzą dzieci. Przygotowanie jest proste, składniki również. Sprawdźcie w naszej galerii. Agnieszka Romanowicz
Zapach brokułów zniechęca dzieci do ich jedzenia, tymczasem badania dowodzą, że brokuły są bardzo cenne dla zdrowia, chronią nawet przed zachorowaniem na raka. Mamy prosty sposób na danie z brokułami, które z przyjemnością zajadają dzieci. Zobaczcie w naszej galerii.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej informuje o tym, że wiele uwagi poświęca się grupie warzyw z rodziny krzyżowych, do których należą m.in. kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły czy kalafior: - Wyniki badań wskazują, że zawarte w nich bioaktywne związki (indole oraz izotiocyjaniany, w tym sulforafan), chronią nas przed czynnikami rakotwórczymi, na działanie których jesteśmy narażeni każdego dnia. Dlatego jedzmy codziennie jak najwięcej warzyw, w tym koniecznie warzywa kapustne – zaleca mgr inż. Barbara Wojda.

Ekspertka wyjaśnia, że kapustne to warzywa szczególnie bogate w substancje przeciwutleniające: - Poza indolami, zawierają też sulforafan – izotiocyjanian nazywany często antidotum na raka. Związek ten wykazuje działanie ochronne na różnych etapach tworzenia się nowotworu – zarówno w fazie poprzedzającej, jak i w kolejnych, gdy dochodzi do namnażania się komórek nowotworowych.

Najbogatszym źródłem sulforafanu są brokuły oraz kiełki brokułów. - Ze względu na łatwość denaturacji enzymu biorącego udział w tworzeniu sulforafanu z glukorafaniny, nie należy gotować brokułów zbyt długo. Ponadto jest to związek łatwo rozpuszczalny w wodzie. Gotowanie tych warzyw przez 10 minut w dużej ilości wody może obniżać zawartość sulforafanu o połowę. Dlatego najlepiej jeść brokuły na surowo, krótko blanszowane (1-2 min) lub gotowane na parze (do 5 min.) - zaleca NCEŻ.

Tak krok po kroku zrobisz muffiny z brokułami - lista

Mamy prosty sposób na danie z blanszowanymi brokułami, które z chęcią zjedzą dzieci. Przygotowanie jest proste, składniki również. Sprawdźcie w naszej galerii.

Składniki

  • brokuł
  • 4 duże ziemniaki
  • 8 jaj
  • sól
  • pieprz
  • kawałek wędzonego sera

Źródło: NCEŻ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska