Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak należy przechowywać owoce, aby dłużej były świeże. Oto najczęstsze błędy [lista]

Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
Przechowując dojrzałe owoce, darujmy sobie woreczki foliowe, zamknięte pojemniki
Przechowując dojrzałe owoce, darujmy sobie woreczki foliowe, zamknięte pojemniki pixabay.com
Włos się jeży na głowie - statystyczny Kowalski wyrzuca rocznie 247 kg żywności! Daje to Polsce niechlubne, piąte miejsce w Unii Europejskiej. W koszach bardzo często lądują owoce (tuż po pieczywie i wędlinach). Jak mądrze je przechowywać, aby na dłużej zachowały świeżość, a tym samym - cieszyły nas wspaniałym smakiem i wartościami odżywczymi?

Zapewne nie musimy o tym nawet wspominać, jednak - na wszelki wypadek: po powrocie ze sklepu trzeba dokładnie umyć zakupione owoce (jak i warzywa). W ten sposób pozbędziemy się choćby resztek pestycydów i czyhających bakterii. Ale - uwaga! Wilgoć szkodzi (woda usuwa ochronną warstwę, przyspiesza procesy gnilne), więc pamiętajmy o wytarciu owoców.

Owoce przechowywanie

Jeśli chodzi o lodówkę, możemy włożyć do niej już dojrzałe owoce, które dobrze czują się w temperaturze poniżej 15 stopni Celsjusza. Ostrożnie z malinami, jeżynami, poziomki czy truskawkami czyli owocach nietrwałych z natury - w lodówce mogą leżeć góra do dwóch dni.

Warto wiedzieć również: Śliskie, tłuste, nieco lepkie jabłka w markecie lub sklepie. Czy są zdrowe i bezpieczne?

Kto ma suchą spiżarnię, może przechowywać w niej winogrona i śliwki (2 – 3 dni), niedojrzałe banany i gruszki (do 7 dni). Nawet do dwóch tygodni będą tutaj zaś bezpieczne jabłka. Oby uniknąć rozczarowania, warto - od czasu, do czasu - przejrzeć owoce w spiżarni i upewnić się, że się nie psują. Weźmy też pod uwagę etylen, który wydzielają zwłaszcza jabłka i banany. Przyspiesza on dojrzewanie innych owoców, a co się z tym wiąże, wpływa też na szybsze gnicie.

Przechowując dojrzałe owoce, darujmy sobie woreczki foliowe, zamknięte pojemniki itp. Dobrą opcją są drewniane skrzynki.

Jak mówi logika, owoce egzotyczne są one zachwycone niskimi temperaturami. Temperaturę pokojową lubią m.in.

  • pomarańcze
  • grejpfruty
  • cytryny
  • banany

Czas na sezonowe przysmaki. Co jeść jesienią?

Do lodówki lepiej nie wkładać też rodzimych owoców, które są jeszcze niedojrzałe - jabłka, śliwki, brzoskwinie (w wyższej temperaturze szybciej nam dojrzeją). Schować możemy, ale - dopiero po osiągnięciu dojrzałości! - ananasy, awokado, melony, papaje czy kiwi.

Owoce w lodówce

Odpowiednim miejscem są dolne szuflady. Panuje tutaj optymalna temperatura około 10 stopni, więc szuflady można też zarezerwować na warzywa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska