Taki jest przepis na ogórki korniszony z curry, konserwowe z kurkumą. Sezon zapraw rozpoczęty!

RED
Trwa sezon na krajowe ogórki gruntowe. Świeży na kanapkę, do sałatki czy do mizerii sprawdzi się znakomicie. Lubimy jednak przechowywać warzywa na późniejsze miesiące, więc powstają zaprawy. Jak zrobić ogórki małosolne, kiszone albo ogórki w zalewie z kurkumą i miodem? Podpowiadamy w kolejnych slajdach --->Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem. Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 0,5 l zalewy.
Trwa sezon na krajowe ogórki gruntowe. Świeży na kanapkę, do sałatki czy do mizerii sprawdzi się znakomicie. Lubimy jednak przechowywać warzywa na późniejsze miesiące, więc powstają zaprawy. Jak zrobić ogórki małosolne, kiszone albo ogórki w zalewie z kurkumą i miodem? Podpowiadamy w kolejnych slajdach --->Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem. Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 0,5 l zalewy. pixabay.com/12069789
Sezon na krajowe ogórki gruntowe trwa. Świeży na kanapkę, do sałatki czy do mizerii sprawdzi się znakomicie. Lubimy jednak przechowywać warzywa na późniejsze miesiące, więc powstają zaprawy. Jak zrobić ogórki małosolne, kiszone albo ogórki konserwowe w zalewie z kurkumą i miodem lub curyy? Podpowiadamy.

Ogórki im mniejsze, tym smaczniejsze, bardziej chrupiące. To najlepsza pora, by zabrać się do pracy. A jeśli mamy własne poletka, trzeba pilnować, by nie przerosły. Słoiki gotowe? Zatem zabieramy się do dzieła!

Przepis na ogórki konserwowe, kanapkowe z curry

Do słoika z ogórkami o pojemności 0,9 l dodajemy następujące przyprawy - składniki:

  • koper
  • liść laurowy (1-2)
  • ziarna czarnego pieprzu (2-3)
  • ziele angielskie (1-2)
  • gorczyca (pół łyżeczki)

Zalewa do ogórków konserwowych
Na 1 litr wody potrzebujemy płaską łyżkę soli, 3-3,5 łyżki cukru, 3 łyżeczki curry. Roztwór gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru. Dodajemy 3/4 szklanki octu. Zalewamy gorącą zalewą z curry obrane i pocięte wzdłuż ogórki, ułożone w słoikach z koprem, liściem laurowym, pieprzem, zielem i gorczycą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w kąpieli wodnej 6-7 minut.

Ogórki konserwowe z miodem i kurkumą - przepis

Według kolejnego przepisu proporcje składników do zalewy wyglądają tak:

- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu
- 2-2,5 łyżeczki kurkumy
- 6-8 łyżek miodu

Mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i na chwilę odwracamy do góry dnem. Jeśli wypływa woda, nakrętka jest do wymiany. Po odstawieniu słoików znów do góry, wkrótce, czasem nawet po godzinie powinniśmy usłyszeń kliknięcie. Wklęsłe wieczko jest potwierdzeniem zawekowania się ogórków.

Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem. Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 0,5 l zalewy.

Jak zrobić ogórki małosolne w kamionce lub słoiku?

Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości. Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

  • 2 gałązki kopru
  • 3 ząbki czosnku (przecinamy na mniejsze kawałki)
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
  • 1,5 l wody
  • opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki (opcjonalnie)
  • sól - 1 czubata łyżka

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis

Zaczynamy od umycia ogórków, które układamy w słoju lub glinianym garnku. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy liście wiśni/porzeczki, liść chrzanu. Przygotowujemy zalewę - rozpuszczamy łyżkę soli w 1 litrze wody. Wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami tak, by były one pod powierzchnią wody.

Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą lub talerzem.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie