Takie błędy popełniamy w przechowywaniu żywności. Jak prawidłowo przechowywać towar?

AGW
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: "WHO zaleca co najmniej 400 g warzyw i owoców dla utrzymania zdrowia każdego dnia – większe ilości przynoszą dodatkowe korzyści dla zdrowia".Przykłady owoców i warzyw, które nie powinny być przechowywane w lodówce, znajdziesz w galerii: --->
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej: "WHO zaleca co najmniej 400 g warzyw i owoców dla utrzymania zdrowia każdego dnia – większe ilości przynoszą dodatkowe korzyści dla zdrowia".Przykłady owoców i warzyw, które nie powinny być przechowywane w lodówce, znajdziesz w galerii: --->pixxabay.com/Anestiev
Lodówka to dobre miejsce do przechowywania jedzenia, ale nie dla każdego. Niektóre owoce i warzywa zdecydowanie lepiej czują się i zachowują dobrą kondycję w ciepłym i - co bardzo istotne - suchym miejscu. Jak prawidłowo przechowywać np. pomidory, banany, pomarańcze, maliny czy cukinię?

Które warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w lodówce?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że szuflady na dole lodówki to dobre miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Przypomina przy okazji, że nie wszystkie wymagają niższej temperatury do odpowiedniego przechowywania. Przydatność do spożycia w lodówce wydłużymy owocom jagodowym, takim jak maliny czy jagody, jednak nie powinny ta trafiać np. cytrusy. Na nich nie koniec. Jakich owoców i warzyw nie wkładać do lodówki? Przykłady znajdziesz w galerii:

Dłuższe przechowywanie warzyw, np. na zimę - wskazówki

Kiedy decydujemy się przechowywać warzywa, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników. Po pierwsze do przechowywania nie nadają się odmiany wczesne warzyw, jedynie czerwone buraki można przechowywać bez względu na to czy są wczesne, czy też późne, informuje Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

"Po zbiorze następuje obniżanie jakości warzyw z powodu zachodzących procesów życiowych i utraty wody. Do przechowywania wybieramy więc warzywa zdrowe, dobrej jakości, nieuszkodzone. Tylko takie gwarantują nam, że w trakcie przechowywania nie rozwiną się choroby przechowalnicze takie jak:

  • szara pleśń,
  • czerń krzyżowych,
  • mokre gnicie bakteryjne

i wiele innych w zależności od przechowywanego gatunku, wymienia Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

Ważne jest utrzymywanie stałej temperatury przez cały okres przechowywania warzyw

  • Skoki temperaturowe powodują wzrost intensywności oddychania, pogorszenie jakości i skrócenie okresu składowania.
  • Najlepsza temperatura do przechowywania warzyw to 0-1 st.
  • Jedynie warzywa ciepłolubne, czyli pomidory, ogórki, papryka, oberżyna nie powinny być ze względu na uszkodzenia chłodowe przechowywane w tak niskiej temperaturze.
  • Przy temperaturze 1-7 st. i niskiej wilgotności dobrze przechowuje się cebula i czosnek.
  • Warzywa korzeniowe mogą być przechowywane w warunkach wysokiej wilgotności i temperaturze 1-4 st.

Aby te warzywa nie wysychały, warto ułożyć je w skrzynkach i przesypać piaskiem, który od czasu do czasu można polać niewielką ilością wody. Kapustę warto ułożyć w skrzyniach na warstwie słomy. Ziemniaki, buraczki czerwone i seler można przechowywać w przewiewnych workach.

Źródła: ncez.pzh.gov.pl, Wielkopolski ODR

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Przechowuje żywność, tak jak to powinno być robione. Mam dużo szklanych pojemników ze składnicy towarów, w którym między innymi przechowuje mięso czy wędliny. Są lepsze od plastikowych zamienników.
Dodaj ogłoszenie