Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkty z witaminą C - te produkty mają więcej witaminy c niż cytryny i pomarańcze! To warto włączyć do swojej diety

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu, wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, jest ważna między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie i nie magazynuje. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą. Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze >>>>>
Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu, wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie, jest ważna między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie i nie magazynuje. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą. Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze >>>>>Dariusz Gdesz
Witamina C jest niezbędną witaminą wpływającą na wiele procesów zachodzących w organizmie, ważną między innymi dla naprawy wszystkich tkanek ciała czy utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Chociaż organizm bardzo potrzebuje witaminy C, nie wytwarza jej naturalnie. Dlatego ważne jest, by dostarczać witaminę C codziennie wraz z dietą. Okazuje się, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcze i cytryny. Poznaj je teraz w naszej galerii - ta lista może Cię zaskoczyć.

Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 42 - Gęsina - Ostromecko

od 16 lat

Te produkty mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze

W okresie jesienno-zimowym wiele osób uzupełnia witaminę C. Sięgamy po nią nawet codziennie, by dostarczyć organizmowi ten ważny składnik.

Kwas askorbinowy to jedna z najchętniej suplementowanych substancji, która jest obecna w wielu preparatach dostępnych bez recepty.

Okazuje się, że witamina C może wspomóc leczenie wielu chorób. Ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Zainteresowanie witaminą C rośnie w sezonie jesienno-zimowym. Wiele osób sądzi, że przyjmując witaminę C w większych dawkach, zwiększa się odporność. Jak jednak wykazują badania, suplementacja witaminy C podczas przeziębienia czy grypy nie ma wpływu na ich przebieg. Profilaktyczne zażywanie preparatów z kwasem askorbinowym może jedynie w niewielkim stopniu skrócić czas trwania infekcji.

Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Pieczenie i smażenie na patelni obniża zawartość witaminy C, podobnie jak gotowanie z puszek lub z produktów długo magazynowanych.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C według norm wyznaczonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego:

  • dzieci 1-3 lat: 40 mg/dobę,
  • dzieci 4-12 lat: 50 mg,
  • chłopcy 13-18 lat: 75 mg,
  • dziewczynki 13-18 lat: 65 mg,
  • mężczyźni: 90 mg,
  • kobiety: 75 mg,
  • kobiety w ciąży <19 lat: 80 mg,
  • kobiet w ciąży ≥ 19 lat: 85 mg,
  • kobiety karmiące piersią < 19 lat: 115 mg,
  • kobiety karmiące piersią ≥ 19 lat: 120 mg.

Te owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytrusy

Organizm sam nie jest w stanie wytwarzać witaminy C oraz jej nie magazynuje, dlatego musi być ona dostarczana do niego codziennie z zewnątrz wraz z pokarmem. Źródłem witaminy C są warzywa i owoce.

Uważana za bogatą w tę witaminę cytryna zawiera tylko 53 mg tej witaminy w 100 g, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie u osób dorosłych wynosi 80-90 mg.

Pomarańcze, cytryny i inne owoce cytrusowe są uważane za najbogatsze źródła witaminy C - jednej z najważniejszych witamin potrzebnych w codziennej diecie. Okazuje się jednak, że wiele popularnych produktów ma więcej witaminy C niż pomarańcza. Ta lista naprawdę może zaskoczyć!

Sprawdź teraz w naszej galerii, które owoce i warzywa mają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska