MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia bananów. Dietetyk mówi o wadach i zaletach spożywania bananów

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Banany to jedne z najchętniej kupowanych w Polsce owoców. Pod względem sprzedaży wyprzedzają nawet jabłka i pomarańcze. Banany są dostępne w sklepach przez cały rok. Są bogatym źródłem minerałów i witamin, a także błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu trawiennego. Banany to idealna przekąska w ciągu dnia, a także świetne uzupełnienie odżywczego śniadania. Jakie są zalety i wady spożywania bananów? Zobacz, co do powiedzenia na ten temat ma dietetyk.

Banan to jadalny owoc tropikalny, co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia jest to jagoda. Słowo banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banana.

Banany uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Przeciętnie banany mają od 10 do 15 cm, największe okazy osiągają do 30 cm. Rosną w groniastych owocostanach.

Banany - wartości odżywcze

Banany to bogate źródło witamin A, C, E, K i B6. Zawierają też sporo pierwiastków: magnez, wapń, jod, fosfor, cynk, a przede wszystkim potas - aż 360 mg na 100 g owocu.

Pierwiastki te m.in. wpływają na prawidłową pracę mięśni.
Banany zawierają około 90 kcal na 100 g, czyli jeden średniej wielkości banan to około 130 kcal. Banany są też dobrym źródłem błonnika pokarmowego - 2,6 g błonnika na 100 g owocu. Błonnik pokarmowy wspomaga prawidłową pracę jelit.

Jad węża w bananie

Można się spotkać z tezą, że w końcówkach bananów znajduje się jad węża albo lamblie (pasożyty). To mit. Dłuższa końcówka owocu jest po prostu pozostałością po szypułce, a krótszy koniec to pozostałość po szyjce słupka kwiatu.

Takie są skutki jedzenia bananów

Banany to bardzo zdrowe owoce. Zawierają cenne dla zdrowia składniki, są bogate w łatwo przyswajalne węglowodany i błonnik. Jednak nie są wskazane dla każdego. Dietetyk mówi o wadach i zaletach jedzenia bananów - zobacz w galerii, kto może jeść banany, a kto powinien ich unikać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska