Ogórki kiszone czyli ogórki gruntowe, które są poddawane procesowi kiszenia, czyli naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. To naturalny probiotyk. Minusem kiszonych ogórków jest duża zawartość soli. Osoby z nadciśnieniem oraz te, będące na diecie niskosodowej, nie powinny więc spożywać ich w dużych ilościach.
Pozytywne działanie na organizm mają zarówno same ogórki, jak i sok z ogórków kiszonych. Nie należy go jednak przyjmować w dużych ilościach ze względu na sporą zawartość soli.
Przeciwwskazaniem do jedzenia kiszonek są choroby nerek i wątroby, nadciśnienie, nietolerancja histaminy, niedoczynność tarczycy, a także kamica szczawianowo-wapniowa.
Takie są skutki jedzenia ogórków kiszonych. Są bardzo ważne w naszej diecie
Oczywiście najbardziej wartościowa wersja ogórków to ta którą zrobiliśmy sami w domu. Jeśli decydujemy się na zakup ogórków kiszonych warto zwrócić uwagę na skład. W poniższej galerii zobaczcie, dlaczego warto jeść ogórki kiszone. Mają bardzo wiele zalet.
Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Krychowiak zjadł fikuśnego gołąbka za 800 złotych! Polskie mu nie smakują?
- 50-letnia Kasia Kowalska pokazała wdzięki w odważnej mini. Zbieramy szczęki z podłogi
- Ile Tomaszewska zaoszczędziła na wyprawce dla córki? Sprawdziliśmy!
- Młodzieżowa Magde Femme zaskakuje stylizacją. Dawno nie pojawiała się publicznie!