Ogórki kiszone czyli ogórki gruntowe, które są poddawane procesowi kiszenia, czyli naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. To naturalny probiotyk. Minusem kiszonych ogórków jest duża zawartość soli. Osoby z nadciśnieniem oraz te, będące na diecie niskosodowej, nie powinny więc spożywać ich w dużych ilościach.
Pozytywne działanie na organizm mają zarówno same ogórki, jak i sok z ogórków kiszonych. Nie należy go jednak przyjmować w dużych ilościach ze względu na sporą zawartość soli.
Przeciwwskazaniem do jedzenia kiszonek są choroby nerek i wątroby, nadciśnienie, nietolerancja histaminy, niedoczynność tarczycy, a także kamica szczawianowo-wapniowa.
Takie są skutki jedzenia ogórków kiszonych. Są bardzo ważne w naszej diecie
Oczywiście najbardziej wartościowa wersja ogórków to ta którą zrobiliśmy sami w domu. Jeśli decydujemy się na zakup ogórków kiszonych warto zwrócić uwagę na skład. W poniższej galerii zobaczcie, dlaczego warto jeść ogórki kiszone. Mają bardzo wiele zalet.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]