Uprawy ogórka w województwie kujawsko-pomorskim zajmowały w 2021 roku 349,32 hektary. Najwięcej - 88,45 hektary - było w powiecie lipnowskim.
Ogórek wymaga żyznej, przepuszczalnej gleby, zasobnej w próchnicę. Optymalne pH wynosi 6.5 - 7.0. Gleby zbyt kwaśne powinny być wcześniej wapnowane. Należy to zrobić jesienią, ale nie w tym samym roku, co nawożenie obornikiem.
Dla uprawy ogórka w warunkach polowych korzystne są przedplony: zboża, koniczyna, lucerna, mieszanki bobowatych, warzywa kapustne, groch, buraki ćwikłowe, por, pomidor, rzodkiew i rzodkiewka. Do niekorzystnych zalicza się: ogórki, cukinie, dynie, melon, kawon oraz (ze względu na ryzyko wystąpienia nicieni): marchew, seler, cebula, ziemniak, buraki cukrowe, cykoria, fasola, sałata.
Eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach polecają przedplonową uprawę gorczycy, ponieważ ogranicza występowanie bakteryjnej kanciastej plamistości ogórków.
Takie są choroby i szkodniki ogórków - lista
To jedna z najpowszechniejszych chorób ogórków. Zobaczcie w naszej galerii, jakie jeszcze zagrażają naszym plonom.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Rządowa dopłata do węgla